Külföld

2014.04.09. 05:07

A Brazíliába szökött ügyész menedékkérelmének elutasítását kéri Tóásó és Tadic

Levélben fordult több hatósághoz a bolíviai úgynevezett terroristaper vádlottjai közül Tóásó Előd és Mario Tadic annak érdekében, hogy Brazíliában ne kaphasson menedékjogot a per nemrégiben odaszökött korábbi ügyésze - derül ki keddi bolíviai sajtójelentésekből.

A bolíviai terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. 

A perben a bolíviai államot sokáig Marcelo Soza ügyész képviselte, ő azonban tavaly márciusban lemondott megbízatásáról arra hivatkozva, hogy családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. Sozát azóta korrupcióval gyanúsították meg, és a múlt hónapban Brazíliába utazott, ahol menedékjogot kért.

A Santa Cruz-i El Deber című lap internetes oldalán is olvasható cikk szerint Tóásó és Tadic most a brazil menekültügyi biztossághoz, a brazíliai magyar és horvát nagykövethez, valamint az ENSZ-hez fordult levélben, arra kérve a címzetteket, hogy érjék el: Soza ne kapjon menedékjogot. A vádlottak szerint tekintetbe kell venni, hogy olyan személyről van szó, aki a kormány nevében cselekedve emberi jogokat sértett meg, manipulálta a bolíviai ügyészséget, bizonyítékokat hamisított, az eljárásokat személyes érdekeinek megfelelően próbálta irányítani, a vádlottakat pedig fenyegette és zsarolta. 

A levélírók úgy vélik, hogy tettei miatt a volt ügyész nem felel meg a menedékjogok nyújtására vonatozó nemzetközi feltételeknek. Megemlítették, hogy egyebek között felelősnek tartják őt a Las Américas-beli kivégzésekért, továbbá gyanúsítottak önkényes fogva tartásáért és kínzásáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!