Külföld

2015.02.16. 15:39

Görög adósság - Újabb pénzügyminiszteri tanácskozásra lehet szükség

Az eurózóna pénzügyminiszterei közül többen is utaltak arra, hogy hétfő délutáni tanácskozásukon valószínűleg nem születik megállapodás a görög államadósság kérdésének rendezéséről.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a tanácskozást megelőzően Brüsszelben , szkeptikusan beszélt arról, hogy születhet-e hétfőn egyezség. A nap folyamán korábban Schäuble arról beszélt, hogy sajnálja a görögöket, mert egy felelőtlenül viselkedő kormányt választottak maguknak.

Az ír Michael Noonan és Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy nem világosak számukra a részletek, és azt várják Janisz Varufakisz görög pénzügyminisztertől, hogy tegye teljesen világossá, mit is akar Athén nemzetközi partnereitől. Noonan azt is elmondta, hogy bármi legyen is az alku, akár a jelenlegi mentőprogramot hosszabbítják meg, akár új programot dolgoznak ki, arról végső soron az ír parlamentnek is szavaznia kell.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős francia tagja akárcsak a múlt héten, ismételten arról beszélt, hogy figyelembe kell venni, hogy a görög választók milyen politikai program mellett tették le voksukat, ugyanakkor Görögországnak is tiszteletben kell tartania korábbi kötelezettségvállalásait.

A francia politikus szerint a felelősség és a szolidaritás elvét kell szem előtt tartani. Kitért arra is, hogy Athén partnerei már eddig is jelentős szolidaritásról tettek tanúbizonyságot. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz, ha ma nem sikerül megállapodni, Moscovici azt mondta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, a megbeszélések sikeres lezárása Görögországgal, minden más puszta spekuláció.

Valdis Dombrovskis, a brüsszeli tesület euróért felelős alelnöke rámutatott: Brüsszel konstruktívan áll a megbeszélésekhez. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legkézenfekvőbb a jelenlegi reformprogram meghosszabbítása lenne, legfeljebb féléves időtávra.


Az eurózóna pénzügyminisztereinek délután kezdődő tanácskozása a várakozások szerint éjszakába nyúlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!