Külföld

2015.02.20. 18:15

Görög adósság - Három és fél órás csúszással kezdődött meg az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása

Az eredetileg tervezett délután három óra helyett csak este fél hétkor kezdődött meg pénteken Brüsszelben az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

Miután Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek el kell dönteniük, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. A múlt héten, valamint ezen a hétfőn eredménytelennek bizonyultak az eurócsoportban folytatott brüsszeli viták. A hitelező országok mindeddig nem elégedettek az új görög kormány együttműködési készségével. Az alapvető kérdés az, hogy a görögök csak a hitel folyósítására nyitva álló időintervallumot akarják-e meghosszabbítani, vagy pedig a hitel fejében elvárt feltételeket - azon belül további kemény megszorító intézkedéseket - is készek teljesíteni.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a tanácskozás helyszínére még délután megérkezve azt mondta, hogy az ülés végén reményei szerint "fel fog szállni a fehér füst". Óvatos derűlátásának adott hangot Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi EU-biztos is. Wolfgang Schäuble, a német pénzügyek irányítója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyetlen ország, hanem egész Európa jövőjéről van szó. 

A plenáris tanácskozás megkezdésének három és fél órás csúszása nem tétlenkedésnek, hanem intenzív kétoldalú, illetve "kiscsoportos" különegyeztetéseknek volt betudható, ami diplomáciai források szerint arra utal, hogy a résztvevők mindenképpen a siker reális esélyével kecsegtető ülést akartak előkészíteni, még az utolsó percekben is.

Moscovici: haladás van az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásán

Haladást sikerült elérni a görög adósság ügyében az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli tanácskozásán - közölte péntek este Twitter-üzenetében Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi EU-biztos.

Miután Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek el kell dönteniük, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. 
A múlt héten, valamint ezen a hétfőn eredménytelennek bizonyultak az eurócsoportban folytatott brüsszeli viták. A hitelező országok mindeddig nem elégedettek az új görög kormány együttműködési készségével. Az alapvető kérdés az, hogy a görögök csak a hitel folyósítására nyitva álló időintervallumot akarják-e meghosszabbítani, vagy pedig a hitel fejében elvárt feltételeket - azon belül további kemény megszorító intézkedéseket - is készek teljesíteni. 

Nevük mellőzését kérő uniós tisztségviselők arról tájékoztatták az újságírókat a megbeszélések alatt, hogy a meghosszabbítás nem feltélenül lesz hat hónapos - lehet, hogy csak négy hónapra zól majd. Athénnak viszont - tették hozzá - hétfőig le kell tennie az asztalra azoknak a tervezett reformintézkedéseknek a listáját, amelyek a görög pénzügyek rendbetételét célozzák, és amelyeket a hitelező elvárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!