Külföld

2015.01.16. 13:45

Devizapiac - Így reagálnak Európában a frank árfolyamküszöbének eltörlésére

Romániában ideiglenesen csökkentik a kamatot, Németországban gazdasági élénkülés várható.

Romániában a kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta fel a frankhiteleseknek az OTP

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

A svájci jegybank csütörtökön eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a svájci frank árfolyama az előző napi 3,74-ről 4,32 lejre ugrott. Pénteken a román nemzeti bank ennél is magasabb, 4,42 lejes frankárfolyamot közölt.

A 40 szereplős romániai bankpiacon az OTP reagált elsőként a frank hirtelen drágulására: a bank felajánlotta frankhiteleseinek, hogy három hónapon keresztül 150 bázisponttal (1,5 százalékkal) csökkenti a törlesztőrészletek kamatát. 

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel az árfolyamnövekedés többletterhének mintegy 90 százalékát a bank magára vállalja.

"Az OTP Bank Románia úgy látta etikusnak, ha a bank átvállalja a változás nagy részét. Mi ezt modelleztük egy 50 ezer frankos, 20 éves ingatlanhitelre, ami a portfólióban átlagosnak mondható és annak esetében ezzel a kedvezménnyel a bank átvállalja a változás 90 százalékát" - magyarázta a Diósi László.

Hozzátette, többnyire 2009 előtti hitelekről van szó: az akkori kamatok 5-6 százalékosak voltak.

Az MTI kérdésére, hogy indokoltnak tartja-e a bukaresti kormány, vagy a parlament beavatkozását a frankhitelesek védelmében, Diósi László azt mondta: a bankrendszer stabilitását szem előtt tartva a jegybanknak és a bankoknak kell a problémáról tárgyalniuk, messzemenően figyelembe véve az ügyfelek érdekeit.

Elmondta, senkinek nem érdeke az, hogy ügyfelek tömegei váljanak fizetésképtelenné. Az előző év a stabilitás éve volt a hitelportfólió minőségében, mindenkinek érdeke, hogy ezt fenntartsuk, sőt, javulás történjen - húzta alá.

Közölte, ezért is döntöttek úgy, hogy átvállaljuk az ügyfelek többletterheit.

Romániában csaknem 200 ezer lakossági ügyfél vett fel svájci frankban bankhitelt, összesen több mint 8,12 milliárd lej (578 milliárd forint) értékben, ami a romániai bankszektor kihelyezett (50 milliárd eurós nagyságrendű) hitelállományának 3,8 százalékát teszi ki.

 

Devizapiac - A német gazdaságot élénkíti a frank árfolyamküszöbének eltörlése

A német gazdaságnak több szempontból előnyös a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörlése, a svájci jegybank (SNB) váratlan döntése "rendkívüli gazdaságélénkítő program" Németország számára a német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) vezető közgazdásza szerint.

Alexander Schumann a DIHK honlapján pénteken közölt gyorselemzésében kiemelte, hogy a frank hatalmas mértékű erősödését kiváltó jegybanki lépés élénkíti a német turizmust, az ipart, és további svájci tőkét vonzhat az országba. 

Az árfolyamvédelmi küszöb eltörlése sokak számára megfizethetetlenné teszi a svájci téli üdülést, amiből elsősorban a német és az osztrák síparadicsomok húzhatnak hasznot - állapította meg a kamarai elemző.

Ugyanakkor a svájci fogyasztók és vállalatok jóval olcsóbban juthatnak hozzá az euróövezetben gyártott termékekhez, ami erősítheti a német ipar pozícióit, mert a svájciak körében igen népszerűek a német autók, és Svájc fejlett ipari ország, amelynek sok termelő berendezésre van szüksége, így a német gépipar is profitálhat az SNB intézkedéséből - tette hozzá Alexander Schumann. 

A DIHK vezető közgazdásza szerint Németország vonzóbb befektetési, beruházási célpont is lehet a svájci cégek számára, hiszen érdemes lehet  termelőkapacitást telepíteni a költségeket tekintve a hazai terepnél előnyösebbé váló euróövezetbe. A közös pénzt használó uniós országok övezetében pedig erős érv Németország mellett a földrajzi közelség, és az, hogy nincsenek nyelvi és kulturális korlátok - hangsúlyozta Schumann, rámutatva, hogy Svájc már tavaly is a második helyen állt a külföldi befektetők rangsorában, az Egyesült Államok után, megelőzve Kínát és  Nagy-Britanniát.

A lengyel kormány a svájci frank árfolyamának csökkenésében bízik

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: 

Több mint félmillió lengyelt ért sokkszerűen a svájci frank árfolyamának megugrása, az ellenzék támogató intézkedéseket sürget, míg a kormány a frank gyengülésében bízik.

Lengyelországban jelenleg 550 ezer embernek van svájci frank alapú lakáshitele. Emellett 109 ezer euróalapú és 6 ezer más valutában jegyzett lakáshitelt adtak a bankok, 1,094 millió lakáshitelt zlotyban vettek fel. A tavalyi év végi adatok szerint a zlotyban felvett hitelek állománya mintegy 170 milliárd zloty-t (39,3 milliárd euró), a svájci frankban denomináltaké 140 milliárd zloty-t (32,4 milliárd euró) tett ki. 

A svájci frank árfolyamküszöbének csütörtöki eltörlése a svájci frank alapú lakáshitelek összértékét mintegy 170 milliárd zlotyra növelte a Gazeta Wyborcza napilapban közölt adatok szerint, más becslések - például a pénteki Rzeczpospolita napilap - 200 milliárd zloty-t említenek.

A svájci frankban denominált lakáshitel Lengyelországban különösen 2002-2006-ban volt népszerű, amikor az árfolyam 2,5 és 3 zloty között mozgott, éves kamata pedig nem haladta meg a 2 százalékot. Később a jegybank fokozatosan korlátozta a devizaalapú kölcsönöket, jelenleg csak az vehet fel ilyet, aki az adott valutában rendelkezik jövedelemmel. 

A 2011-es spread-elleni törvény szerint a bankok devizában és zlotyban egyaránt kötelesek elfogadni a törlesztést, ez korlátozta a hiteltörlesztésnél a belső banki árfolyamok használatát, amely a törlesztőrészletek akár 14 százalékos emelkedését is eredményezte.
A lengyel legfelsőbb bíróság 2013-as döntése szerint a devizahitelesek megkérdőjelezhetik az árfolyam ugrásszerű változtatásából következő törlesztőrészlet-emelkedést. Ennek alapján eddig mintegy 5 ezer hiteles fordult bírósághoz.

A lengyel nemzeti banki monetáris tanács tavaly októberben elutasította Marek Belka jegybankelnök javaslatát a devizahitelesek megsegítésére.

Pénteken Janusz Piechocinski gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hosszú távon várhatóan újból csökken a svájci frank árfolyama. Hasonló értelemben nyilatkozott Leszek Balcerowicz, a rendszerváltás utáni lengyel gazdasági reform „atyja”, aki úgy véli, tarthatatlan a svájci frank tartósan magas árfolyama, mert ez ártana az exporton és az idegenforgalmon alapuló svájci gazdaságnak. Lengyel elemzői vélemények azonban ezzel ellentétesek, Ryszard Petru közgazdász szerint a frank árfolyama akár 5 zlotyra is hághat.     A legerősebb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) pénteken azt követelte, a kormány tegye lehetővé a lakáshitelek zlotyra váltását a szerdai árfolyam szerint. Amennyiben a kormány nem nyújtana be a közeljövőben az erre irányuló törvényjavaslatot, a PiS saját előterjesztést tesz, amihez „társadalmi támogatást is kérne”.

Bloomberg: a legjobb pillanatban történt a forintosítás

A legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a svájci frank árfolyama, amelyben a deviza és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci jegybank csütörtöki intézkedése nyomán - írta a Bloomberg pénteken.

A hírügynökség szerint bár sokat kritizálták, bankellenes intézkedései miatt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek megugrása jelentett volna az országnak. 

Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke írásban úgy fogalmazott a hírügynökségnek: "meglehet, hogy gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálni kell neki a kitűnő időzítésért".

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője a hírügynökségnek elmondta: "bár a kormány szándéka nem az volt, hogy a helyi bankokat megmentse, a hitelátváltás hatalmas segítség a hitelezőknek, mivel az intézkedések nélkül az egekbe szöktek volna a kockázati költségeik". 

A svájci jegybank váratlan döntése a lengyel és osztrák hitelintézeteknek okoz nagy fejfájást, ahol 35, valamint 29 milliárd dollárnyi svájci frank alapú jelzáloghitellel bír a lakosság.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására a forint jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a novemberi árfolyamrögzítés mintegy 700 milliárd forintos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket, ami megegyezik a magyar GDP 2 százalékával. Novemberben mintegy 12 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint) értékben váltottak át forintra túlnyomórészt svájci frank alapú jelzáloghiteleket.

Londoni elemzők: késhet, de nem feltétlenül marad el az MNB-kamatcsökkentés

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni pénzügyi elemzők szerint késhet, de nem feltétlenül marad el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának felújítása a svájci jegybank árfolyamvédelmi küszöbének váratlan eltörlését követő devizapiaci viharok után sem.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek helyzetértékelése szerint az MNB valószínűleg jóval toleránsabb a svájci frankkal - és bizonyos mértékig az euróval - szembeni forintgyengülés iránt, mint korábban, mivel a devizahitel-kitettség leépítését célzó programok nyomán meredeken csökkent a magyar gazdaság külső sebezhetősége. 

Egyes szektorokból gyakorlatilag eltűntek a svájci frankban denominált devizaalapú kötelezettségek, a közfinanszírozási szféra frankban fennálló kitettsége pedig elhanyagolható - hangsúlyozzák a JP Morgan londoni elemzői.  

Ennek alapján - valamint figyelembe véve a magyar gazdaság jelenlegi deflációs környezetét, és azt is, hogy a devizaárfolyam-hatások inflációs átszűrődési rátája jelentősen csökkent a 2008-as pénzügyi válság óta - a ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB az idei első negyedévben 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. 

A JP Morgan londoni elemzői szerint az mindazonáltal lehetséges, hogy ennek az enyhítésnek egy része a mostani devizapiaci felfordulás miatt átcsúszik a második negyedévre.

Az MNB monetáris enyhítési ciklusának idei újrakezdését más nagy londoni házak is jósolják, bár ez az előrejelzés nem teljesen konszenzusos a Cityben.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport elemzői szintén azt valószínűsítették legutóbbi prognózisukban, hogy a jelenlegi inflációs kilátások, a magyar gazdaság növekedési lendületének lassulása, valamint a devizaalapú hitelek jelentette kötöttség enyhülése együtt további monetáris enyhítést eredményez 2015 első felében. A GS londoni elemzői is 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak az idén.

A Goldman Sachs jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció legkorábban 2016 negyedik negyedévében, vagy 2017 első negyedévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői pénteki helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltási programja után fennmaradó devizakitettség már nem jelent rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszer stabilitására a svájci frank robbanásszerű erősödése után sem.

Az RBS londoni elemzőinek becslése szerint a háztartási és a vállalati szektorban együtt hozzávetőleg 4,1 milliárd svájci franknak megfelelő, nem euróban fennálló devizaalapú hitelállomány maradhatott. A ház szakértői úgy számolnak, hogy a kamat- és tőketörlesztési költségek 20 százalékos, egész évre vetített emelkedését feltételezve ennek az adóssághányadnak a megemelkedő adósságszolgálati terhei 0,2 százalékponttal lassíthatják a magyar hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemét, tekintettel a fogyasztási és beruházási kiadásokra gyakorolt várható hatásra.

Ez "nem masszív, de valószínűleg tartós" növekedési hatás lesz, mivel a tényleges és a potenciális gazdasági kibocsátásban egyaránt jelentkezik - jósolták az RBS elemzői.

A ház londoni közgazdászai ennek ellenére úgy vélekednek, hogy a svájci fejlemények miatt megnövekedett devizaárfolyam-kockázat szűkíti a magyar monetáris politika enyhítési mozgásterét, a cég szerint ezért úgy tűnik, hogy csökkent a további MNB-kamatcsökkentések valószínűsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!