Külföld

2014.12.10. 15:20

Ukrán válság - Medvegyev kiszámíthatatlannak nevezte a washingtoni kormányzatot

Az orosz kormányfő kiszámíthatatlannak nevezte a washingtoni kormányzatot, de jelezte, hogy Moszkva kész a kapcsolatok normalizálására.

Kegyes Csilla

Dmitrij Medvegyev öt országos televíziós csatorna - közöttük a Dozsgy nevű független internetes tévé - vezető munkatársaival beszélgetett. A Rosszija 24 és a Rosszija 1 állami televíziók által élőben közvetített interjú során a miniszterelnök az ukrán válság miatt kiéleződött orosz-amerikai viszonyt úgy értékelte, hogy annak rendezése Washingtonon múlik. "A labda az amerikai térfélen van" - mondta.

A politikus - aki 2008 és 2012 között az orosz államfői posztot töltötte be és Barack Obama amerikai elnökkel jó kapcsolatot ápolt - kerülte az éles kifejezéseket, mindazonáltal barátságtalannak minősítette az amerikai lépéseket, jelesül az Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedéseket és azt, hogy Washington ellenséges "frontot" igyekszik létrehozni Moszkvával szemben.

Az orosz kormányfő megjegyezte, hogy Oroszországnak teljesen mindegy, ki az elnök, "a kapcsolatok lényege a fontos, és nem a személyek". Hozzátette: "mi nem rúgjuk össze a patkót senkivel, és mindig készen állunk és nyitottak vagyunk arra, hogy fenntartsuk kapcsolatainkat Európával, az Egyesült Államokkal és más országokkal".

Medvegyev elmondta, hogy Barack Obamával jelenleg is jó a kapcsolata, de szavai szerint nem ezzel van a baj, hanem a jelenlegi amerikai elnöki adminisztrációval, amely szerinte "nem adekvát módon és kiszámíthatatlanul viselkedik".

A beszélgetés végén Dmitrij Medvegyev kérdésre válaszolva elmondta, hogy az esztendő eseményeiből mint az oroszok abszolút többsége, így az ő számára is a februári szocsi téli olimpián aratott győzelmek és "a Krím félsziget visszatérése" a legemlékezetesebb.

Oroszország márciusban csatolta el egyoldalúan Ukrajnától a félszigetet, miután arra a hivatalos közlések szerint a krími népszavazáson a résztvevők szinte 100 százaléka igennel voksolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!