Külföld

2014.09.24. 19:37

"Mákostésztától" lett pozitív egy kínai étterem vendégének a drogtesztje

Pozitív lett egy kínai autós drogtesztje, miután olyan tésztaételt fogyasztott egy vendéglőben, amelyet titokban őrölt mákgubóval "bolondítottak meg".

A férfinak nagy nehezen sikerült tisztáznia magát a kábítószer-élvezet vádja alól, és az is kiderült, hogy a vendéglős ópiáttartalmú ételekkel akarta "függővé" tenni vendégeit az éttermétől.

A csangcsengi "mákgubós" étteremtulajdonos lebukását az okozta, hogy egyik vendégét útban hazafelé igazoltatták a rendőrök az ittas vezetés elleni kampány keretében, és az alapos ellenőrzés során vizelettesztet is végeztek, amely ópiátot mutatott ki a férfi szervezetében. A 26 éves Liu Csü-ju hiába bizonygatta a rendőröknek, hogy nem használ semmiféle drogot, és hogy a teszt valószínűleg a vendéglőben elfogyasztott étel miatt lett pozitív, 15 nap elzárásra ítélték.

Szabadulása után Liu ártatlansága bizonyítására próbát végeztetett családtagjaival: mindannyiukat arra kérte, hogy egyenek az általa látogatott vendéglő tésztaételeiből. Ez meg is történt, s a hozzátartozók ezt követően végzett drogtesztje is pozitív lett. A családi teszt eredménye láttán a rendőrség vizsgálatot indított a vendéglősnél, aki végül elismerte, hogy mákgubóőrleményt használ ételei elkészítéséhez, de - mint mondta - csak azért, hogy ízletesebbé tegye azokat.

Ezt még azzal is bizonyítani próbálta, hogy fogyasztott saját, házi készítésű tésztájából, majd ő maga is pozitív drogtesztet produkált. Ezt azonban a rendőrök nem méltányolták, hanem 10 napra őt is lecsukták - jelentették kínai hírportálok.

A rendőrség szerint a vendéglős azért tett ételeibe mákgubót, hogy vendégei "függővé" váljanak az étterméből.

Májusban Sanghajban 10 hónap börtönre és 5000 jüan (200 ezer forint) pénzbírságra ítéltek egy vendéglőst, mert "függőséget okozó" darált mákot tett mártásaiba és leveseibe. Emellett megvonták éttermének működési engedélyét, őt pedig öt évre eltiltották attól, hogy élelmezéssel kapcsolatos tevékenységet folytasson.

Korábban két kuangcsoui étterem ellen is vizsgálat indult mák használata miatt.

Kínában tavaly júliusban tiltották be a mákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!