Külföld

2014.07.27. 13:54

Gázai konfliktus - A Hamász elfogadta a 24 órás tűzszünete

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet bejelentette vasárnap, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadja az Izrael által meghirdetett, 24 órás humanitárius tűzszünetet.

Shiri Zsuzsa/MTI

A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor lépett volna életbe. A három napos, böjttörő Íd al-Fitr ünnep hétfőn vagy kedden kezdődik a telihold kezdetétől függően. Szombaton az izraeli nemzetbiztonsági kabinet az aznap este lejáró humanitárius tűzszünetet egyoldalúan meghosszabbította vasárnap éjfélig, de a Hamász akkor azonnal elutasította ezt.

A Hamász az ENSZ megbízottjával tudatta, hogy „humanitárius nyugalmat" hirdet, de egyoldalú lépésére még nem válaszolt az éppen ülésező izraeli nemzetbiztonsági tanács. A gázai szervezetek által meghirdetett időpont után volt Izraelben rakéta-légiriadó, és Jeruzsálem sem szűntette be a gázai harcokat.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője kijelentette, hogy „válaszul az ENSZ közbelépésére, és figyelembe véve népünk helyzetét, valamint az Íd al-Fitr ünnep tiszteletére az ellenállás frakciói megegyeztek egy 24 órás nyugalmi időszakban". Az izraeli hadsereg közölte, hogy az előző tűzszünet óta olyan helyeket vettek célba, ahonnan rakétákat lőttek Izraelre, valamint terror alagutakat és három fegyveres harcost.
Gázai egészségügyi források szerint ebben az időszakban tíz újabb halott és több tucat sebesült került kórházba.

Joáv Mordeháj izraeli tábornok az arab nyelvű médiának azt nyilatkozta, hogy a Hamász a felelős a tűzszünet megszakadásáért, „három esélyt adtunk a tűzszünetre", mondta. Reggel Izrael megújította a hadműveleteket, miután több tucat a Gázai övezetből kilőtt rakéta ért földet izraeli területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!