Külföld

2014.06.02. 16:44

Madeleine-ügy - Kijelölték az átkutatandó területet a portugál üdülő mellett

Körülkerítették hétfőn az átkutatásra kijelölt területet a brit és a portugál rendőrök annak a portugáliai üdülőnek a közelében, ahonnan Madeleine McCann hét éve nyomtalanul eltűnt.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A Scotland Yard detektívjei a portugál nyomozókkal együtt először műszeres kutatásokba kezdenek az üdülőben és közvetlen körzetében. Olyan érzékelőkkel pásztázzák végig a környéket, amelyek 15 méteres mélységig "belátnak" a földfelszín alá, és ha a műszerek valahol jeleznek, ott várhatóan felássák a területet. 

A brit rendőrök három nagy kutatási körzetet jelöltek ki, közülük a hétfőn lezárt, bokrokkal benőtt, három futballpályányi terület van legközelebb, párpercnyi járásra az üdülőhöz.

A Scotland Yard néhány hete jelentette be, hogy a nyomozásban "jelentős új szakasz" kezdődik az üdülő környékének átkutatásával. Sajtóértesülések szerint a brit nyomozók biztosították a négyéves korában eltűnt skót kislány szüleit, hogy "nem kifejezetten" a gyermek holttestét keresik, hanem kizárásos alapon szeretnének minden lehetséges nyomot feltárni.

A BBC beszámolója szerint hétfőn a lezárt területen furgonok jelentek meg, amelyek a Scotland Yard műszaki felszerelését vitték a helyszínre.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyerek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától néhány méterre, az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak. Az anya és az apa bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában. 

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban azóta sem lelik nyomát.
David Cameron brit miniszterelnök a szülők kérésére személyesen rendelte el tavaly nyáron, hogy a Scotland Yard kezdje újra a nyomozást a portugál hatóságok által már 2008-ban lezárt ügyben.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár "megrendelésére" rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték. Eddig azonban sehol nem akadtak a nyomára, annak ellenére sem, hogy a keresésére létrehozott alapítvány időről időre számítógépes "öregítő" eljárással készült, fotóminőségű portrékat tesz közzé arról, hogy miként nézhet ki aktuális korának megfelelően.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!