Külföld

2014.05.28. 09:48

Vatikán-szakértő: XVI. Benedek nem mondott le "teljesen" a pápaságról

II. János Pál pápa életrajzírója szerint XVI. Benedek nyugalmazott pápa nem mondott le "teljesen" a pápaságról.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:


Vittorio Messori a Corriere della Sera szerdai számában elemezte XVI. Benedek lemondásának egyházjogi hátterét azután, hogy Ferenc pápa bejelentette, a jövőben más pápák is lemondhatnának.

A konzervatív olasz napilapban "Ratzinger nem vonult vissza magánéletbe. Ezért van tényleg két pápánk" című cikkben a Vatikán életét jól ismerő Vittorio Messori olasz katolikus író, II. János Pál életrajzírója Ferenc pápa mondataira reagált, amelyeket az egyházfő a szentföldi látogatása után Rómába tartó repülőúton mondott az újságíróknak. A pápa nem zárta ki, hogy hogy elődjéhez hasonlóan egy nap ő is lemondhat. "Úgy vélem, XVI. Benedek esete nem egyedülálló. Intézményként kellene rá tekintenünk, aki megnyitott egy ajtót, a nyugalmazott pápáét" - hangoztatta a egyházfő. 

Vittorio Messori szerint XVI. Benedek nem mondott le "teljesen". Tavaly február 28-án több mint hétszáz év óta először történt meg, hogy egy egyházfő felállt a helyéről és ennek szokatlan feltételeit maga a teológustudós XVI. Benedek diktálta - írta. 

A cikkíró feltette a kérdést, hogy a nyugalmazott pápa elnevezést választotta, de miért nem döntött úgy, hogy Róma tiszteletbeli püspöke marad, ahogyan akkor egyházi körök is javasolták neki. Miért nem mondott le a pápai fehér ruháról, miért nem vonult vissza egy férfi klauzúra kolostor csendjébe és miért maradt a Vatikánban, ahol gyakran lép személyes kapcsolatba utódjával és hivatalos szertartásokon is részt vesz, mint az április 27-i kettős szentté avatás - kérdezte Vittorio Messori. 

Stefano Violi olasz kánonjogász tanulmányára hivatkozva a szerző azt a latin nyelvű beszédét elemezte, amellyel XVI. Benedeknek tavaly február 11-én bejelentette lemondását. A latinul kiválóan tudó XVI. Benedek úgy fogalmazott, nem a pápaként egész életre szóló péteri szolgálatról (munus petrinus) mond le, hanem ennek gyakorlásáról (ministerium). Talán ez magyarázza, hogy Ferenc pápa Róma püspökének és nem pápának szereti nevezni magát - jegyezte meg a Corriere della Sera.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!