Külföld

2014.04.09. 16:06

Az éhhalál küszöbén az ukrán állatkertek több ezer lakója

Mintegy 8000 állatkerti állat éhezik a hónapok óta tartó ukrajnai gazdasági és politikai válság közepette, a megmentésükre vállalkozott az Ukrajnában élő Lionel de Lange dél-afrikai vállalkozó, állatbarát.

De Lange az Environnement New Service hírportálnak elmondta, hogy az állami források elapadása miatt nem tudják miből élelmezni az állatokat, ha nem találnak adományozókat.

Az üzletember először a 114 éve működő, két világháborút túlélő mikolajivi állatkert megmentésére sietett, amelyben hozzávetőleg hatezer állat él - nagymacskák, medvék, majmok, krokodilok, óriáskígyók és elefántok, változatos madár- és halfajok.

Az állatkertben a húsevők tápláléka mindössze két napra, a növényevőké még egy hétre elegendő. Kifogytak az állategészségügyi készletek, azonnali segítségre van szükség a vállalkozó szerint.

De Lange a bagdadi állatkert lakóit az iraki háború idején megmentő Lawrence Anthonyról elnevezett kaliforniai környezetvédő szervezet (LAEO) segítségét kérte. A szervezet elnöke, Barbara Wiseman azonnal pénzgyűjtési kampányt kezdeményezett az éhező állatkerti állatok megmentésére. Létrehozta a LAEO ukrajnai szervezetét, amelynek De Lange lett a vezetője. Március vége óta a LAEO két hétre elegendő élelemre és gyógyszerre pénzt gyűjtött a dél-ukrajnai állatkert lakói számára.

Nem csak a mikolajivi állatkert van gondban. A Viktor Janukovics Kijev melletti rezidenciáján lévő magánállatkertet - benne több mint kétezer állattal - sorsára hagyták, amikor megbuktatott elnök februárban elmenekült Ukrajnából. Bár a kijevi létesítmény felszerelése szép és korszerű, az állatoknak nincs táplálékuk, és fosztogatók dézsmálják az állományt - mondta el a környezetvédelmi hírszolgálatnak Lionel de Lange és Barbara Wiseman.

A dél-ukrajnai Aszkonyija-novai Természetvédelmi Területen jobb a helyzet, mert az állatok a szabadban élnek, de a kisállatok táplálásához tejporra és cumisüvegekre van szükség - mondta el Wiseman.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!