Külföld

2014.03.26. 16:41

EU-USA csúcs - Ukrajna, Oroszország és a kereskedelem uralta a megbeszéléseket

Az ukrajnai konfliktus, Oroszország elszigetelése, az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás határozta meg az Egyesült Államok és az EU vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóját - derült ki a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

A Krím elcsatolása miatt Oroszország magára maradt, miközben a NATO és az EU tagállamai egységet mutatnak, a hét legfejlettebb ipari ország csoportjának (G7) tagállamai pedig kivétel nélkül szankciókkal sújtották - állapította meg Barack Obama amerikai  elnök. Obama rámutatott, hogy Moszkva azokat az alapelveket vette semmibe, amelyre az európai béke és biztonság rendje épül, a határok sérthetetlenségének, az államok szuverenitásának és függetlenségének elvét. Obama világossá tette, ha Oroszország tovább halad ezen az úton, akkor az orosz gazdaság is egyre súlyosabb következményekkel lesz kénytelen szembenézni, az ország elszigeteltsége fokozódni fog.

"Amit Oroszország tett, az nem csak egy országról szól, hanem arról, hogy milyen Európában és milyen világban élünk" - szögezte le Barack Obama.

Az amerikai elnök a NATO főtitkárával is találkozik, és újságírói kérdésére válaszolva azt is megemlítette: aggódik amiatt, hogy az észak-atlanti szövetség egyes országaiban folyamatosan csökkenő trendet mutatnak a védelmi kiadások. A kollektív védelem elve mindenkire egyaránt érvényes, de mindenkinek ki is kell vennie belőle a részét - hangoztatta Obama, akinek országa jelenleg a NATO kiadásainak 75 százalékát fedezi.

"A szabadság nincs ingyen" - jelentette ki.

Obama arra is kitért, hogy Ukrajnának és Grúziának megígérte ugyan a NATO a tagságot, de a szövetség bővítése nem áll küszöbön, Ukrajna pedig - Oroszország fűződő "összetett" viszonya miatt - nem is kérte felvételét a szervezetbe.

Európát Barack Obama Washington legszorosabb partnerének nevezte. Véleménye szerint a világ biztonságosabb és igazságosabb is, ha az Egyesült Államok és az EU egymás mellett áll. Az ukrán-orosz konfliktussal összefüggésben arról is beszélt, hogy egyszerűbbé válhat a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjának engedélyezése Amerikából, ha létrejön a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről (TTIP) szóló megállapodás az Egyesült Államok és az EU között. Obama úgy vélte, ez elősegítheti Európa függésének csökkentését az orosz földgáz-ellátástól. Az amerikai elnök arra is kitért, hogy annyi földgázt, amennyit Európa felhasznál, már most is lehet exportálni az Egyesült Államokból, de ez a gáz még nem közvetlenül Európába érkezik, hanem a szabadpiacon értékesítik.

Obama úgy vélte, az energiaellátásban nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani a váltást, de sürgősen cselekedni kell, lépéseket kell tenni ennek érdekében, amire a G7-találkozó után felhatalmazást is kaptak a témáért felelős miniszterek. Az amerikai elnök egyúttal arra is rávilágított, hogy szerinte Európának a saját energiaforrásait is meg kell vizsgálnia, mert az Egyesült Államok is csak egy potenciális forrás, és ahogy az önvédelemnek nincs egyszerű és olcsó módja, úgy az energiaellátásra sincs "tökéletes, olcsó és ideális" megoldás.

Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke az Egyesült Államok és az EU viszonyát "ütésállónak" nevezte, egyúttal elmondta azt is, hogy az EU és az Egyesült Államok összehangolta és össze is hangolja lépéseit Oroszországgal szemben.

"A Krím törvénytelen annektálása szégyen a XXI. században, amelyet nem fogunk elismerni" - szögezte le Van Rompuy.

A volt belga kormányfő pozitív jelként értékelte, hogy az orosz és az ukrán külügyminiszter tárgyalóasztalhoz ült, valamint Oroszország hozzájárult, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziót küldjön Ukrajnába. Világossá tette azonban, hogy Európa továbbra is készen áll széleskörű gazdasági szankciókat bevezetni Moszkvával szemben, ha a helyzet úgy kívánja.

A belga politikus ismertette, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok megerősítette, hogy elkötelezett a TTIP-megállapodást megkötése mellett. Emellett közölte azt is: Barack Obama tudomására hozták, hogy az európai polgárokat aggasztják azok a hírek, amelyek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos tömeges adatgyűjtés során hozzáférhetett adataikhoz.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Ukrajnával összefüggésben kijelentette: ami elfogadhatatlan, annak súlyos következményei lesznek. Közölte: nincs verseny az EU és az Egyesült Államok között, hogy ki vezet be szigorúbb büntetőintézkedéseket Moszkvával szemben, és egy enyhébbnek tűnő európai szankció hatásában nagyobb lehet, mert az európai országok gazdasági kapcsolata jelentősebb Oroszországgal, mint Amerikáé.

A TTIP-megállapodást Barroso a legjelentősebb gazdasági kérdésnek nevezte, rámutatva, hogy az Egyesült Államok és az EU között a kereskedelem napi 2,2 milliárd eurót tesz ki. A bizottság elnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az EU és az Egyesült Államok egyenlő felekként kötik majd meg a megállapodást. Azonos méretű a gazdaságunk, és azonosak az értékeink is - húzta alá a portugál politikus. Mind Barroso, mind Obama megerősítette: az egyezmény következtében nem gyengülhetnek sem az európai, sem az amerikai környezetvédelmi vagy fogyasztóvédelmi előírások. Olyan megállapodást nem fogok aláírni - közölte az amerikai elnök.

José Manuel Barroso is szólt, hogy csökkenteni kell az orosz gáztól való függőséget, és erős riasztásnak, "ébresztőnek" nevezte Oroszország lépéseit. A politikus tudatta: az Európai Bizottság évek óta dolgozik az egységes európai energiapiac megteremtésén, sürgeti a kapcsolódási pontok kiépítését, és a meglévők kétirányúsítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!