Külföld

2014.03.11. 10:14

Az Amerikai Egyesült Államok nem kíván szerepet vállalni a Mol-INA-ügyben

A horvát kormánynak és a Molnak együtt kell megtalálniuk a megoldást az INA-val kapcsolatos problémákra - ezt Amos Hochstein az Amerikai Egyesült Államok helyettes-energiaügyi államtitkára mondta Zágrábban Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszterrel történt hétfői találkozóján a Vecernji list napilap keddi beszámolója szerint.

Andócsi János/MTI

Hochstein mellett a tárgyalásokon részt vett Hoyt Yee amerikai külügyi helyettes államtitkár is. A horvát kormány képviselőivel megvitatták Délkelet-Európa energetikai stratégiáját, de a lap szerint Horvátország számára a legfontosabb az INA-val kapcsolatos kérdések volt.

Hochstein ugyan kijelentette, hogy a Mol-INA kérdést az érdekelt feleknek kell megoldania, de a lap érdekes egybeesésnek tartja, hogy az amerikai küldöttség Zágráb után Budapestre utazik. Ivan Vrdoljak nyilatkozata szerint az amerikai kormány képviselőit leginkább az Adriai-tengerben található kőolaj- és gázlelőhelyek kiaknázásának a lehetősége és a cseppfolyósgáz-terminállal kapcsolatos befektetési lehetőségek érdekelték. Ezek Hochstein szerint biztosíthatják Horvátország energetikai függetlenségét. Az amerikai tisztségviselő hangsúlyozta: az Egyesült Államok gázvásárlóból, gázeladóvá vált, ezért érdekében áll az amerikai és más forrásokból származó gáz befogadására tározókat építeni a mediterrán térségben is.

Egy hete a lap megbízhatónak nevezett forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a magas szintű horvát-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel majd az INA esetleges eladása valamely amerikai partnernek, miután az Exxon Mobile kinyilvánította érdeklődését az adriai fúrások iránt, emiatt megnőtt a többi olajipari társaság érdeklődése is a tenger mélyén meglévő olaj -és gázmezők iránt.

Korábbi sajtóértesülések szerint a horvát fél abban reménykedett, hogy a Mol 49 százalékos INA-részesedését a Rosznyeft vagy más orosz cég veszi át, ám az ukrajnai beavatkozás után ezt sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem nézné jó szemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!