Külföld

2013.10.18. 12:18

Több mint 9 millió Alzheimer-beteg van Kínában

A világ Alzheimer-kórban szenvedő betegeinek egynegyede Kínában található, ahol a 9,1 milliósra becsült - diagnosztizált - ellátásra szorulónak csak töredéke kap megfelelő orvosi segítséget - hívta fel a figyelmet a Cajhszin üzleti médiavállalkozás internetes oldalán frissen közölt összeállítás.

MTI

A demenciában szenvedők számára országosan alig több ezer ágy áll rendelkezésre idősek otthonában, s csak elvétve kapnak az állapotuk szerinti ellátást, figyelmet - jegyzi meg egy közelmúltbeli pekingi konferencián elhangzottakat idézve a cikkíró. Utal arra is, hogy a kínai társadalom öregedésével a probléma fokozódni, hatványozódni fog.

Kínában jelenleg 194 millió a 60 év felettiek száma, vagyis a világ időskorú népességének a 22 százalékát teszik ki. 2024-re az öregek száma várhatóan eléri a 300 milliót és 2052-re a kínai lakosság egyharmada tartozik majd ebbe a korosztályába.

Az idősellátást szolgáló otthonokból kevesebb mint 4 millió van Kína-szerte, az öregeket vidéken 43 százalékban a házastársak és 57 százalékban a gyermekek látják el. A városokban a rászorulóknak nagyjából a 14 százaléka részesül szakszerű kezelésben. Az ADI kínai projektjének igazgatója, Hung Li megjegyezte, a házastársak jellemzően szintén idősek, olyanok, akik gyakran - időközben - hasonló sorsra jutnak.

Kínában az esetek túlnyomó részében a családok nem szembesülnek azzal, hogy hozzátartozójuk valójában beteg. A memóriazavart, a felismerés képességének csökkenését, a zavaros gondolkodást, a tájékozódási és kommunikációs problémákat, a furcsa viselkedést, az alvászavart, a képzelődéseket az öregkori elbutulás természetes következményeiként könyvelik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!