Külföld

2013.10.17. 16:52

Kétéves csúcson a befektetői bizalom Közép-Európában

Egymást követően második alkalommal növekedett, 2011 óta a legmagasabb értékre kúszott a Deloitte közép-európai bizalmi indexe az idén ősszel, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy nő a befektetői aktivitás, és a gazdaság bővülésére számító befektetők aránya is emelkedett.

MTI

A tanácsadó cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében rámutat: optimizmusra adhat okot, hogy a befektetői aktivitás tovább nő, a befektetői bizalom teljes visszatérése azonban még várat magára. 

A közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében végzett őszi felmérés szerint a megkérdezettek közel fele számol javuló gazdasági feltételekkel a következő hat hónapban, ami jelentős növekedés a tavasszal regisztrált 10 százalékhoz képest. A befektetők mindössze 2 százaléka vár kifejezetten romló körülményeket a közeljövőben, ez az arány a gazdasági válság kezdete óta nem volt ilyen alacsony. 

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere úgy véli, a növekvő optimizmus hátterében az áll, hogy az eurózóna összeomlásával kapcsolatos aggodalmak egyre inkább alaptalannak bizonyulnak. A növekedés - bármilyen csekély mértékű is - Európa-szerte hozzájárult a pozitív hangulathoz. 

Az elmúlt hónapokban azon befektetők aránya is emelkedett, akik a következő időszakra gazdasági növekedést prognosztizálnak, ez pedig a szakértő szerint tovább növelheti a közép-európai régióban kötött ügyletek számát. 

A felmérésben részt vevők közel 60 százaléka elsősorban új befektetésekre szeretne koncentrálni a következő félévben, ez az érték közel duplája a tízéves mélypontot jelentő tavaszi eredménynek.

Tovább emelkedett azon befektetők aránya is, akik a következő fél év során többet kívánnak venni, mint eladni. Az átlagos tranzakcióméret tekintetében ugyanakkor nem vár jelentős változást a felmérésben résztvevők többsége (76 százalék), ez az arány pedig állandósulni látszik az elmúlt öt év eredményeit vizsgálva. 

A tőkegyarapodást illetően biztató hírek érkeztek, hiszen három közép-európai kockázatitőke-alap (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners és Enterprise Investors) együttesen közel 1 milliárd euróval növeli a régióban rendelkezésre álló alapok vagyonát - ismertette Seres Béla. 

A legfrissebb felmérés arra enged következtetni a szakértő szerint, hogy a közép-európai régió egyre inkább az európai piac szerves részeként jelenik meg a kockázati-tőkebefektetők terveiben, nem csupán egy kockázatos alternatívaként. 

A szakértő kiemelte azt a változást is, hogy a piacvezető vállalatok helyett a megkérdezettek egyre nagyobb százaléka (a korábbi 34 százalék helyett 47 százalék) a középvállalatoknál számít a legnagyobb versenyre a befektetési lehetőségeket illetően, míg a start-up szegmenst csupán 6 százalék értékelte így. 

Mindent összevetve az eredmények tartós bizakodásra adhatnak okot, különösen a 2012 végi, kifejezetten borús várakozásokhoz képest. A közeljövőben eldőlhet, hogy a pozitív tendenciáknak köszönhetően lassan visszatér-e Közép-Európába az egészséges tőkebefektetési tevékenység - írja a Deloitte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!