Külföld

2013.10.23. 10:48

Hét keresztszülője lesz György hercegnek

London - Hét keresztszülővel dicsekedhet György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója.

Kertész Róbert/MTI

Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyermekének keresztszüleit a szerda délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezte meg az udvar.

A megtiszteltetés Oliver Bakernek, Emilia Jardine-Patersonnak, Hugh Grosvenornak, Jamie Lowther-Pinkertonnak, Julia Samuelnek, William van Cutsemnek és Zara Tindallnak jutott.

A legközelebbi rokon a keresztszülői névsorban Zara Tindall, aki Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő egyetlen leányának - Károly trónörökös, Vilmos édesapja húgának - leánya, vagyis Vilmos herceg első unokatestvére.

Jamie Lowther-Pinkerton Vilmos herceg és öccse, Harry egykori személyi titkára, Hugh Grosvenor gróf a leggazdagabb brit ingatlanbirtokos család ifjú sarja - akinek édesapja, Westminster hercege a világ talán legnagyobb értékű ingatlanportfoliójával bír Londonban és környékén -, William van Cutsem Vilmos és Harry gyermekkori barátja, ugyancsak egy nagybirtokos nemesi család gyermeke. Julia Samuel Vilmos és Harry néhai édesanyjának, az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek volt az egyik legközelebbi barátja, Oliver Baker Vilmos és Katalin egykori egyetemi évfolyamtársa, Emilia Jardine-Paterson pedig Katalin hercegnő középiskolai diáktársa volt.

A keresztszülők kilétét hetek óta folyamatosan találgatta a brit sajtó és a fogadóipar. Zara Tindallt, Jamie Lowther-Pinkertont és William van Cutsemet gyakorlatilag biztos befutónak tekintették a lapok és a fogadóirodák is, a névsorból ugyanakkor hiányzik a sajtó és a fogadási szakértők néhány favoritja.

Feltűnő például, hogy a listán nem szerepel Thomas van Straubenzee, Harry herceg gyermekkori jó barátja, aki együtt járt általános és középiskolába is Vilmos öccsével. A holland származású van Straubenzee-dinasztia régóta a brit királyi család bennfentes baráti körébe tartozik, és Thomas van Straubenzee Vilmos hercegnek is közeli barátja.

Szintén nem kapott keresztszülői felkérést Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja. Pelly a londoni Ritz szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klubnak, a Mahikinek - Vilmos és Harry kedvenc londoni ivójának - egyik tulajdonosa. Vilmos állítólag ragaszkodott volna Pellyhez, de a brit bulvársajtó már a névsor közzététele előtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a királynő nem nézte volna jó szemmel, ha dédunokájának és trónja majdani örökösének egyik keresztszülője "egy kocsmáros".

A három hónapos György herceget Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli délután a Szent James-palota királyi kápolnájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!