Külföld

2013.07.10. 17:05

A Csendes-óceánba szivárog a sugárszennyezett fukusimai víz

Először ismerte el a japán atomenergetikai hatóság, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beleszivárog a súlyosan sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről.

MTI

A hatóság szerdán kiadott jelentésében egyúttal azt is jelezte, hogy az utóbbi hónapok eseményeinek fényében megkérdőjelezhető a létesítményt üzemeltető TEPCO energiacég szavahihetősége, ezért független mérésekre is sor kerülhet Fukusimában.

A TEPCO kedden közölte, hogy az azt megelőző három napban kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, miközben a tengerben mért sugárzás kétéves rekordot döntött.

A cég mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan emelkedik. Ez szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, erősen radioaktív víz elkezdett beszivárogni a talajba, illetve onnan a Csendes-óceánba.

A TEPCO eddig nem tudott magyarázattal szolgálni a történtekre. A cég kedden még azt állította, hogy a mérések ellenére a víz tengerbe szivárgása nem bizonyítható egyértelműen, az emelkedő sugárzás ökológiai hatásai pedig nem jelentősek.
Az erőműben összesen legalább 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek ártalmatlanítása hónapok óta komoly gondot okoz a cégnek.

Az újabb fukusimai problémák azt is megnehezíthetik, hogy a TEPCO újraindítsa további atomerőműveit, amire pedig égető szüksége lenne rossz pénzügyi helyzete miatt. A japán energiacégek hétfő óta kérelmezhetik reaktoraik átvizsgálását és azok újraindításának engedélyezését az atomenergetikai hatóságnál. A TEPCO korábbi terveivel ellentétben eddig még nem nyújtott be erre vonatkozó kérvényt, elsősorban azért, mert a fukusimai helyzet fényében jelentős ellenkezés övezi a cég terveit az erőműveinek otthont adó önkormányzatok részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!