Külföld

2013.05.23. 10:18

Még kutatnak a serpák a Kancsendzöngán

A Magyar Himalája Expedíció vezetője, az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos legfrissebb jelentése szerint jelenleg is több serpa van fent a 7600 méteren lévő negyedik tábor környékén. A tábor egyik sátrában koreai hegymászók vannak, akik onnan kell "lementnei".

MTI

Ahogy Kollár Lajos írja Erőssékről:  "Ha a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken  sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni. Ugyanott folyik még egy közös mentés a koreai csapat 2 serpája és egy mászója van komoly bajban. Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek! Még!"

Kollár Lajos szerint mivel a monszun időszak - ami nagy havazással jár a hegyen - a nyakukban, így holnap reggel el kell hagyniuk az alaptábort. 5-6 nap múlva érnek Kathmanduba. Könnyen lehet tehát, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter immár végérvényesen a hegyen marad.

A két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eddig nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!