Külföld

2013.05.22. 09:28

Eltűnt magyar hegymászók: minden órával fogy az esély a túlélésre

Eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban. Minden órával fogy az esélyük a túlélésre.

MTI

19.00

Szóvivő: sok múlik a serpák kipihentségétől

A bajba jutottak mentése mindig az adott helyzettől függően történik - mondta Vincze Szabolcs szerdán kora este az MTI-nek.
A szóvivő kiemelte: az adott helyzettől függ, indítanak-e bármilyen mentő vagy felderítő akciót az eltűntek felkutatására. A Himalájában nincsen szervezett mentés, mint például az Alpokban, ahol a Vöröskereszttől bárhol lehet segítséget kérni. "A Himalájában vagy összejön egy mentési akció vagy nem" - fogalmazott Vincze Szabolcs.

A magyar hegymászók felkutatására indított mentőakciót Kollár Lajos, az expedíció vezetője szervezte. Az alaptáborban ő dönti el, indítanak-e újabb akciót a hegymászók felkutatására. "Ez attól is függ, melyik serpa eléggé kipihent ahhoz, hogy elvállalja a mentést, hiszen az életüket kockáztatják" - hangsúlyozta a szóvivő.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.

Gál László (balra), mellette Erőss Zsolt a 2011-es Lhotse expedíción. Mellettük Mécs László, Horváth Tibor és az expedíciót az alaptáborból irányító Kollár Lajos. Tibor tavaly az Annapurnán életét vesztette

12:48 - Gaál László elmondása szerint a Kancsendzöngán alig három óra van már csak a sötétedésig, így a magyar hegymászók megmentésére indult serpák nagy valószínűséggel elindultak már lefelé. Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője is megerősítette Gaál feltételezését: Ha Zsolt és Péter valóban a 7600 méteren lévő alaptábor fölött töltötte már a második éjszakát, akkor valószínűleg már képtelenek a mozgásra.

12:36 - Az eltűnt hegymászókkal kapcsolatban Szelestey-Polgár Attila veszprémi amatőr hegymászó nyilatkozott lapunknak:

- Per pillanat minden órával fogy az esély a túlélésre, de Zsoltot ismerve mégis egy belső hang azt súgja nekem, hogy ha egy icipici esélye van, akkor Zsolt valahogyan, akárhogyan is, de lejön a hegyről. Ma Magyarországon nincs nála tapasztaltabb, felkészültebb magashegyi expedíciós mászó. Zsolt székely gyerek, amikor együtt voltunk a Fogarasban, ahol ő még sétált, mi már rég másztunk. Kiss Pétert nem ismerem, nem tudok mit mondani. Zsolt 1999-ben teljesen egyedül mászta meg a Nanga Parbatot, ráadásul olyan útvonalon, ahol addig még senki más nem volt fenn. De onnan is lejött egy éjszaka teljesen egyedül, igaz, akkor még két lábbal. Emlékeim szerint, ahogy mesélte, amikor már erejét vesztette, úgy négy-ötszáz métert csúszott lefelé félkábulatban, a jégcsákánnyal kormányozva magát. Ez a csúszás volt a szerencséje, mert így tíz perc alatt megtette azt a távot, ami normál esetben fél napig tartott volna. Azt tudom mondani, hogy ha két százalék esély van csupán, akkor lejön. De ha nincs, mert ez is benne van a pakliban, akkor nem tud lejönni. A lavinát pedig nem lehet kikerülni, nagyon sok múlik azon, éppen hogy kapja el az embert a lavina. Zsolt lábát is egy lavina törte szilánkosra  2000 méteren. A lavinához nem kell 8000 méter. Ezenkívül három nap múlva jön a monszun, jön a rossz idő, nem mernek indítani csapatot. A mentés a magashegyen csak akkor kivitelezhető, ha a mentők nincsenek életveszélyben, sajnos nem mindenáron mentenek, ez egy íratlan szabály. Ha fölmennek, hát fölmennek, ezt a mentőnek saját magának kell elvállalnia, ám erre nem lehet felkérni senkit, ha tudvalévő, hogy az életét veszélyeztetné ezzel. Összességében azt tudom mondani: aki ismeri Zsoltot, bízik benne.

Telefonon elértük Dely Pétert, a Veszprémi Sportmászó Egyesület vezetőjét, aki sokszor mászott együtt Erőss Zsolttal, kétszer volt vele a Himalájában is: - Az elmúlt napokban nem voltam az országban, ezért eddig semmit nem tudtam a hírről, csak most kezdtem nézni a részleteket az internetet. Sajnos azt kell mondanom, tényleg az van, hogy nem tudtak lejönni. És 90 százalék, hogy nem is fognak. Zsolt nem szokta föladni, ha ő nem megy tovább, ott már nagy baj van. Sajnos az nem úgy van, hogy majd lehozzák. Az az érzésem, hogy nem hozzák le onnan, de ne nekem legyen igazam.

 

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsa látszik viharban május 12-én (Fotó: MTI/Magyarok a világ nyolcezresein)

12:05 - Hétfőn este érte el Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter a 8586 méteres Kancsendzönga csúcsát. A túl hosszúra nyúlt csúcstámadás azonban mindkettejük erejét a végletekig lemerítette. A mentésükre indított serpák azonban nem találták meg őket az úgynevezett 4-es táborban, ami 7600 méteren van, sem annak környékén. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció legfrissebb közleménye szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!

Egy,a hegyen tartózkodó spanyol expedíció tudni véli, hogy Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant.

- Nagyon szorítok Zsoltékért, beszéltem a feleségével, Sterczer Hildával, aki maga is hegymászó, így nyilvánvalóan számtalanszor átgondolhatta, mi lehetett a baj. Az igazság az, hogy innen nehéz ítéletet mondani. Zsolt korábban, amikor még mindkét lába ép volt, sikeresen túlélt 24 óránál hosszabb csúcstámadást és leereszkedést, magam 16-18 óra után biztosan visszafordultam volna - mondta lapunknak Gaál László, a Székesfehérvári Hegymászó Sportklub egyébként Ajkán élő tagja, aki két éve Erőss Zsolttal sikeresen megmászta a Lhotse csúcsát.

- Nagyon remélem, hogy Zsoltékat életben megtalálják, ám ha racionálisan nézzük, a 8000 méter feletti halálzónában ennyi időt életben eltölteni szinte a csodával határos lenne. Abban talán lehet reménykedni, hogy esetleg a hegymászók jóval lejjebb vannak, mint ahol keresik őket - mondta Gaál László.

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a magyar hegymászócsapat a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára vezető útja látható. A csúcsot május 20-án sikeresen meghódító Erőss Zsolt és Kiss Péter bajba kerültek, ugyanis még nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba. (Fotó: MTI/Magyarok a világ nyolcezresein)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!