Külföld

2013.04.02. 17:58

Tóásó-ügy - Újra felbukkant a per lemondott vezető ügyésze

Több mint két hét után ismét megjelent a nyilvánosság előtt La Pazban az úgynevezett terrorista ügy márciusban lemondott vezető ügyésze, hogy az ügyészségnek számot adjon egy, a perrel kapcsolatban kínos részleteket feltáró telefonbeszélgetésről, amelyen állítólag az ő hangja hallható. Mint kijelentette, a felvételt manipulálták, ő maga pedig egy politikai összeesküvés áldozata - jelentették kedden a bolíviai lapok.

MTI

A titkos hangfelvételt egy ellenzéki szenátor, Carmen Eva Gonzales tette közzé, s többek között kiderül belőle, hogy a "terrorista ügy" - amelynek 39 vádlottja között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd - bizonyos periratai eltűntek, de Soza már nem léphetett vissza a perben való részvételétől, mert nagy botrány kerekedett volna, ha mindez kiderül. Soza szájából a bizalmasával folytatott beszélgetés során elhangzott az is: a kormányzati (belügy) minisztérium egyik tisztségviselője maga mondta, hogy ha a "terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, "Evo (Morales bolíviai elnök) is bukik". 

Soza hétfőn jelent meg Genero Quenta ügyész előtt, hogy vallomást tegyen. Tagadta a felvételen elhangzottakat, és azt is, hogy azon ő beszélne. 

"Az elejétől kezdve, azóta, hogy megkezdődött a (terrorista) ügyben a nyomozás, sajnos egy sor fenyegetés, rágalom és sérelem ért. Nekem egymagamnak kellett szembemennem egy befolyásos Santa Cruz-i csoporttal, amely megpróbálta feldarabolni az országot" - hangoztatta Soza a meghallgatás után. Hozzátette: a szóban forgó telefonbeszélgetés miatt ellene indított vizsgálat célja a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo nevével fémjelzett ügy befejezésének megakadályozása. "Carmen Eva Gonzales szenátor egyetlen célja, hogy ártson a vizsgálatnak és, hogy a pert ne lehessen lefolytatni" - mutatott rá az ügyész. 

Az ellenzék tiltakozott amiatt, hogy Sozát a vallomástételt követően nem vették őrizetbe a hatóságok. Az ügyészség közölte, hogy a hangfelvételt az Unipol rendészeti egyetem szakértői vizsgálják az belügyminisztérium előírásaival összhangban. A felvétel eredetiségéről Brazíliában és Spanyolországban készített vizsgálatok eredményeinek - amelyek szerint Mario Soza hangjáról van szó - jogi szempontból semmilyen jelentőségük nincs - tette hozzá a hivatal. 

Ramiro Guerrero bolíviai főügyész március 19-én jelentette be, hogy lemondott megbízatásáról a terrorista ügyben az államot képviselő vezető ügyész. Mario Soza "visszavonhatatlan döntésében" arra hivatkozott, hogy családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. A lemondásával kapcsolatban megjelent találgatások között szerepelt, hogy annak valódi oka a nyilvánosságra került telefonbeszélgetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!