Külföld

2013.03.28. 21:02

Saját anyja adott pénzt fegyverre a newtowni tömeggyilkosnak

Egy karácsonyi üdvözlőlap keretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown elemi iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által csütörtökön nyilvánosságra hozott iratokból.

MTI

A 20 éves Lanza a Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett tömeggyilkosság előtt az anyjával is végzett; a saját ágyában fekvő 52 éves Nancy Lanzát homlokon lőtte. Az elkövető, miután 27 embert megölt, öngyilkosságot követett el. A dokumentumok szerint a támadó az iskolában nem egészen öt perc leforgása alatt 154 lövést adott le, és még többtárnyi muníció áll a rendelkezésére.

A frissen nyilvánosságra hozott iratok alapján sem világos, hogy mi volt Lanza tettének konkrét indítéka. Több részlet arra utal, hogy tudatosan készült a mészárlásra. 

Lanza listát vezetett az ismert tömeggyilkosokról, és azokat "gonoszsági sorrendbe" állította. Egy vallomásból kiderült, hogy az otthonából ritkán kimozduló elkövető kedvence egy komputeres háborús játék, a Call of Duty volt. Egy connecticuti orvos szakértő korábban megállapította, hogy az elkövető Asperger-kórban szenvedett, de közvetlen összefüggést a betegség és a mészárlás között nem tudott kimutatni. 

A lakásban, amelyben Lanza és az anyja élt, késeket, három szamurájkardot, több lőfegyvert és több mint 1600 töltényt találtak. Az elkövető szobájában külön fegyverszekrény volt. Az ügyben még mindig folyik a nyomozás, és várhatóan csak júliusban fogják lezárni.
Az amerikai társadalmat megrázó newtowni tömeggyilkosság nyomán Barack Obama elnök és a Demokrata Párt kampányba kezdett a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok szigorításáért. A kezdeti törvényhozási lendület azonban mára alábbhagyott, nem utolsósorban a fegyverlobbi és annak legerősebb szervezete, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) fellépése nyomán. A CNN és az ORC egy március közepén elkészített közös felmérése szerint az amerikaiaknak már csak 43 százaléka támogatja a szigorításokat. Ez az arány közvetlenül a newtowni tragédia után 52 százalék volt. 

Az NRA korábban közleményben tudatta, hogy sem Lanza, sem az anyja nem tartozott a tagjai közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!