Külföld

2013.03.28. 14:07

Halálos fenyegetést kapott a Sarkozyt vád alá helyező vizsgálóbíró

Fenyegető levelet kapott az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki vádat emelt Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásával kapcsolatban.

MTI

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

A névtelen feladó vaktöltényeket is csatolt a küldeményhez - közölte csütörtökön a bírók szakszervezete (SM). Hasonló tartalmú leveleket kapott két vezető politikai újságíró és a médiahatóság vezetője is. A bordeaux-i ügyészségre szerdán érkezett levélben több vizsgálóbírót is megfenyegettek. "Miután egyes politikusok méltatlan, sőt, rágalmazó kijelentéseket tettek a Nicolas Sarkozy elleni vádemelést követően, miután Nicolas Sarkozy ügyvédje, Thierry Herzog kétségbe vonta egy vizsgálóbíró pártatlanságát, ez a vizsgálóbíró egy olyan küldeményt kapott, amelyhez vaktöltényeket csatoltak, és amelyben halálosan megfenyegették őt és hozzátartozóit, valamint a bírók szakszervezetének tagjait" - olvasható a bírók Nyugalom! című felhívásában.

"Annak ellenére, hogy önök fizikailag erős védelem alatt állnak, valaki önök közül meg fog halni" - írta a névtelen szerző a Jean-Michel Gentil bordeaux-i vizsgálóbírónak és a bírók szakszervezetének címzett levélben. A levélíró arra is kitért, hogy vaktöltényeket csatolt a küldeményhez, amelyek a "beavatkozások előkészítésére várnak", valamint leszögezte, hogy a szakértői vizsgálatok nem fognak nyomokat találni a levél szerzőjéhez, aki egyébként a hagyományosan baloldali kötődésű bírói szakszervezetet "a vörös forradalmár, totalitárius, társadalmilag szovjet és politikailag megveszett bírók csoportosulásának" nevezte.

A bírók egyértelműen az igazságszolgáltatást támadó jobboldali politikusokat tették felelőssé az esetért. "Ha a politikusok az állami intézményeket támadják, nem csoda, hogy az állampolgárok sem tisztelik ezeket a szervezeteket" - mondta Francoise Martre, a bírói szakszervezet elnöke a France 2 közszolgálati televízió híradójában. Az egy héttel ezelőtti vádemelés miatt a vizsgálóbírót legélesebben támadó jobboldali politikus, Henri Guaino, a volt államfő korábbi különleges tanácsadója visszautasította ezt a véleményt, szerinte "a bírók nem engedhetnek meg maguknak ilyen csúsztatásokat". Guaino pár nappal ezelőtt azt mondta, hogy Gentil vizsgálóbíró "szégyent hozott az igazságszolgáltatásra" a vádemeléssel.

Hasonló tartalmú levelet kapott egyébként két országosan ismert vezető újságíró, Jean-Pierre Elkabbach, az Europe 1 kereskedelmi rádió politikai műsorainak vezetője és Michael Darmon, az I-télé hírtelevízió politikai tudósítója, valamint Olivier Schrameck, a francia médiahatóság (CSA) elnöke is. Ők azonban a vádemelést megelőző napon kapták kézhez a vaktölténnyel ellátott küldeményt. "A szokásos szemrehányások, zavaros és szélsőséges szóhasználattal arról, hogy a szocialista-kommunista hatalmat szolgáljuk ki" - mondta a levél tartalmáról Darmon a France 2 híradójában. A nyomozóhatóság csütörtökön azt közölte, hogy a leveleket A rend erőinek interakciója (Interaction des forces de l'ordre - IFO) elnevezésű csoport írta alá. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, amely várhatóan elrendeli a megfenyegetett vizsgálóbíró rendőri védelmét. Ez az újságíróknak is járna, ők azonban azt elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!