Külföld

2012.04.10. 09:41

Oroszországban felkészültek az észak-koreai rakéta lelövésére is

Az orosz hadsereg fokozott figyelemmel kíséri az észak-koreai műhold fellövését, s ha a hordozórakéta orosz terület fölé érne, lelövik - közölték kedden az orosz fegyveres erők vezérkarában.

MTI

A rakétatámadást előrejelző és a világűrt ellenőrző rendszerek működésbe lépnek az észak-koreai rakéta kilövésekor, és követni fogják annak, valamint a rajta elhelyezett űreszköznek az útját egészen a rakéta leválásáig - tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget a vezérkari forrás.

"A rendelkezésre álló műszaki berendezések segítségével a szakemberek meg tudják állapítani az űreszköz pályáját, ennél fogva annak jellegét és feladatát is" - tette hozzá az illetékes.

A fokozott figyelmet az indokolja, hogy a rakéta pályája megközelítheti Oroszország területét, és nem zárható ki, hogy a Kuril-szigetek valamelyikén zuhan le.

Észak-Korea időközben bejelentette, hogy befejezte az előkészületeket a rakéta fellövésére. Az Interfax közlése szerint az időpontot továbbra sem közölték Phenjanban. A rakétát valószínűleg Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető születésének 100. évfordulójára, április 15-én bocsátják fel.

Oroszország - az Egyesült Államokhoz, Kínához, Japánhoz és Dél-Koreához hasonlóan - aggodalmát fejezte ki az észak-koreai kísérlettel kapcsolatban.

Moszkva egyetért abban is, hogy a rakéta fellövésével Phenjan megszegi az ENSZ határozatát, amely megtiltja, hogy a kommunista rezsim ballisztikus rakétákkal kísérletezzen.

Japán és dél-koreai szakértők úgy vélik, hogy Phenjan a műhold felbocsátásával leplezi újabb ballisztikus rakétakísérletet, a kipróbált rakéta típusa a jövőben hordozórakétaként szolgálhat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!