Külföld

2012.04.24. 07:54

Nukleáris robbantásra készül Észak-Korea

Észak-Korea csaknem teljesen befejezte a harmadik, föld alatti nukleáris robbantás előkészületeit - közölte egy forrás a Reuters hírügynökséggel.

MTI

A nyilatkozónak szoros kapcsolatai vannak Phenjannal és Pekinggel. Arra a kérdésre, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet tervez-e, azt mondta, hogy ez hamarosan meg is történik. "Az előkészületek szinte teljesen befejeződtek" - hangsúlyozta. 

A forrás korábban pontosan előre megjósolta a várható észak-koreai eseményeket, így 2006-ban napokkal előtte jelezte az akkori atomrobbantást is. Ez az első alkalom, hogy egy olyan tisztségviselő erősítette meg a nukleáris kísérletet, aki jól rálát Észak-Korea szándékaira. A nyilatkozó azt nem tudta megmondani, hogy a kísérletben plutóniumot vagy magas szinten dúsított uránt használnak-e majd.

Sok elemző várakozása szerint Észak-Korea első alkalommal próbál ki magasan dúsított uránból előállított nukleáris szerkezetet. Phenjanról régóta gyanították, hogy ilyet fejleszt ki, és ezt csak két évvel ezelőtt ismerte be nyilvánosan.

Védelmi szakértők állítása szerint a magas szinten dúsított uránnal olyan bombák készíthetők, amint amilyet az amerikaiak 70 évvel ezelőtt Hirosimára ledobtak. Egy sikeres tesz esetén Észak-Korea jelentős készleteket halmozhatna fel a fegyver előállítására alkalmas uránból. Ez megkönnyítené számára, hogy nukleáris robbanótöltetet állítson elő, amelyet nagy hatótávolságú rakétákra szerelne fel.

Phenjan a múlt héten közölte, megtorolja azt, hogy a nemzetközi közösség elítélte az észak-koreai sikertelen rakétakísérletet. Ezzel megnövekedett a valószínűsége annak, hogy a világtól elzárkózó állam az ENSZ-szankciókra válaszul felgyorsítja a harmadik  atomkísérlet végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!