Külföld

2012.04.11. 15:42

Május hatodikán választanak Görögországban

Május hatodikán előre hozott választásokat tartanak Görögországban - erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz görög kormányfő.

MTI/AFP/AP

Papadémosz a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a konzervatív Új Demokrácia kormánykoalíció kampány előtti utolsó kabinetülésén jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá.

Az államfővel tartott tárgyalás után, szerda este a miniszterelnök várhatóan beszédet intéz az ország népéhez.

A 64 éves Papadémoszt, az Európai Központi Bank volt elnökét tavaly novemberben nevezték ki kormányfőnek, és azóta súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be a nemzetközi mentőcsomagok elnyerése és a görög bankok megsegítése érdekében. Az előző, Jeorjiosz Papandreu vezette baloldali kormány a megszorító intézkedésekkel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt az összeomlás szélére jutott, s a belpolitikai válságnak a konzervatív ellenzékkel kötött hatalommegosztási megállapodással sikerült elejét venni.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immáron ötödik éve recesszióban lévő országban, noha nem szerezne elegendő többséget az önálló kormányalakításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!