Külföld

2012.04.02. 18:01

Külföldi sajtó Schmitt Pálról

A Die Welt című konzervatív német lap a címoldalán közölt kommentárt a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori értekezése körül kialakult ügyről, amellyel a Deutschlandradio német közszolgálati rádió is kommentárban foglalkozott, a brit The Guardian és az Irish Times ír lap online kiadása áttekintést közölt a magyar belpolitikai folyamatokról illeve a magyar-uniós viszonyról.

MTI

A Die Welt című német konzervatív lap a címoldalán közölt kommentárt Plágium? Nem probléma címmel. A szerző, Boris Kalnoky szerint Schmitt Pál az új disszertáció megírására vonatkozó bejelentésével "leleményes választ" adott doktori címének megvonására, ugyanakkor hitelességi válságot okozhat Orbán Viktor számára, hiszen "megsérti Orbán +konzervatív forradalmának+" gyakorta hangoztatott alapértékeit". Hozzátette: Schmitt "szívesen adja a nagy katolikust", de a lopásnak és a hazugságnak a tízparancsolatbeli tilalmát "mintha nem akarná alkalmazni saját magára". Kifejtette: a kormány előszeretettel jeleníti meg magát Gyurcsány Ferenc ellenpólusaként, aki 2006-ban nem mondott le, miután "beismerte, hogy +reggel, délben, este+ hazudott", most viszont "Schmitt azt teszi, amit Gyurcsány" tett, vagyis "kapaszkodik a székébe".

A Deutschlandradio német közszolgálati rádióban Pál, ennek vége! címmel hangzott el Klaus Blume kommentárja. A szerző kifejtette: az államfőnek le kellene mondani minden tisztségéről, és nemcsak a politikában, hanem a sportban is. "És akkor mi marad, kérdeznéd" - tette hozzá a Schmittet kommentárjában tegezve megszólító Blume. Egy olyan ember emléke maradna meg, aki "tüzes lendülettel és biztos számítással lépett a pástra, és akiről legalábbis kezdetben azt lehetett gondolni, hogy a sportpolitikában is hasonlóképpen cselekszik" - fejtette ki, hozzátéve, hogy mindez "önmagában sem kevés, több azonban nem marad, sajnos".

Mindaz, ami az európai liberálisokat irritálja, csodálatot kelt Orbán Viktor iránt azokban a lengyelekben, akik részt vettek a múlt havi budapesti kormánypárti demonstráción, és magyarok millióiban is - írta hétfői riportjában a The Irish Times. A legnagyobb ír napilap honlapján Daniel McLaughlin tudósító tollából megjelent írás szerint a magyar kormányfő - azzal, hogy hazája érdekeinek megvédése végett szembeszáll a nemzetközi véleményekkel, és hitet tesz a kommunista korszak utolsó maradványainak eltávolítása mellett - a lengyel szimpátiatüntetőket a jobboldal varsói élharcosára, Jaroslaw Kaczynskire emlékezteti. Míg azonban Jaroslaw Kaczynski viharos miniszterelnöki időszaka rövid volt, és valószínűtlen, hogy megismétlődik, Orbán Viktornak hatalmas többsége van a magyar parlamentben, és a kormányfő "fennkölt magasságokból" tekint le a zűrzavar jellemezte liberális ellenzékre - áll a The Irish Times hétfői írásában. Az ellenzék képviselői azt kívánják, hogy "a Viktátor" is kövesse Kaczynski példáját, és jobboldali hősből a tegnap emberévé váljon, ám tudják azt is, hogy Orbán Viktor valószínűleg még számos nemzeti ünnepen jelen lesz - fejeződik be az ír lap budapesti riportja.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap online kiadásának hétfői cikke szerint - amelyet Jan-Werner Mueller, Princeton egyetemének politikatudományi oktatója írt - Magyarország és az EU konfliktusa mélyítheti a megosztottságot a kis és a nagy tagállamok között, mert olybá tűnik, hogy csak az előbbieket éri állandóan bírálat, a nagy alapító tagállamok - mint például Olaszország Berlusconi idején - "mindent megúszhatnak". Mueller szerint azonban lehet másfajta hatás is: azoknak, akik "igazi transznacionális európai politikát" akarnak, el kell fogadniuk az ilyen konfliktusok lehetőségét, hiszen nincs politika konfliktusok nélkül. Valójában "a konfliktus az egyetlen előrevivő út, ha az európai politika nem csupán egymással konfrontálódó nemzetállamokról szól, hanem a nemzetállamok fölé emelkedő politikai és morális összetartozásokról" - fejtegeti elemzésében a The Guardian szemleírója.

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyezte: elnöksége idején az egykori olimpiai vívó és sportfunkcionárius "ellenvetés nélkül" írt alá több mint 360 törvényt, amelyek részben a demokratikus intézmények Orbán által gyakorolt gyengítését szolgálták. Köztük volt a nemzetközileg vitatott, "elnyomó jellegű" médiatörvény - állította a lap, hozzátéve, Orbán ezért igyekezett őt még az egyetemi bizottság plágiumvádjai és a doktori cím megvonása után is kezdetben megtartani hivatalában. Az elmúlt napokban azonban a Fideszben is jelentős ellenállás bontakozott ki Schmitt maradása ellen - írta a FAZ.

A dpa német hírügynökség azt írta, az államfő az utolsó pillanatig harcolt az elnöki tisztség megtartásáért, a Fidesz parlamenti frakciója azonban végül "magára hagyta őt". "Még támogatója, az egyébként teljhatalmúnak tűnő, jobboldali konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor is vállrándítva tudomására hozta, hogy többet nem tud tenni érte" - olvasható a lapban, amely szerint az egykori olimpiai bajnok magyarázkodásával régóta elszigetelődött. A dpa szerint Schmitt "dicstelen" politikai bukása figyelmeztető jel Orbán Viktor számára: először kellett ugyanis valakit bukni hagynia, akinek egyetlen képessége az volt, hogy fenntartás nélkül szolgálta hatalmi politikai ambícióit.

A Reuters brit hírügynökség azt hangoztatta, Schmitt lemondása nem jelent kockázatot a kormány számára és gyors távozása előnyös lehet szövetségese, a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor számára. A hírügynökség ennek kapcsán a Political Capital intézet elemzőjét, Krekó Pétert idézte, aki szerint a lemondással kapcsolatos döntés erősíti a kormány stabilitását, "Schmitt nagy politikai terhet jelentett a kormány és Fidesz számára".

Az AFP francia hírügynökség úgy fogalmazott, a lemondással "az ellentmondásos Orbán egy hűséges szövetségese távozott hivatalából", megjegyezve, Schmitt Pál soha nem élvezett egyöntetű támogatást a Fideszben.

A BBC szerint Schmitt Pál mindaddig kitartott tisztségében, amíg úgy érezte, bírja a Fidesz támogatását. A BBC azt írta, Schmitt Pálra "Fidesz-hű" elnökként emlékeznek majd, nem úgy, mint független gondolkodású elődjére, Sólyom Lászlóra, aki számos törvényt visszaküldött a parlamentnek.

A Financial Times a londoni gazdasági napilap beszámolója szerint Schmitt Pál doktori címének megvonása "példátlan közös frontot" eredményezett, amelynek tagjai - beleértve "a szélsőjobboldali Jobbikot" - lemondásra szólították fel az államfőt.

A The Economist közép-kelet-európai blogrovata - Eastern Approaches - szerint Schmitt Pál lemondásával véget ért a 2006. őszi zavargások óta tapasztalt "legfigyelemreméltóbb magyarországi politikai dráma". A tekintélyes gazdasági-politikai hetilap kommentárja szerint nem biztos azonban, hogy Schmitt Pál problémái is véget értek, a volt államfő ugyanis tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely már jelezte, betekintést fog kérni a plágiumügy dokumentumaiba, és mérlegeli, szükséges-e lépéseket tennie. A lap szerint Schmitt Pál azzal tehette a legnagyobb közszolgálatot, hogy megmutatta: még Magyarországon is vannak határai annak, hogy a közvélemény mit tűr el a politikusoktól.

A The Wall Street Journal úgy fogalmazott: Schmitt Pál lemondott jórészt ceremoniális posztjáról, miután egy plágiumbotrány során megfosztották doktori címétől, "politikailag kínos helyzetbe hozva szoros szövetségesét, Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek vitatott programja elősegítésén dolgozott". A WSJ szerint "egyelőre nem világos, hogy Orbán az új jelölt kiválasztásakor túlnyúlik-e a Fidesz rendíthetetlenjeinek körén".

A Der Standardban, a vezető liberális osztrák napilapban Paul Lendvai publicista azt találgatta: "Vajon még kitalálójának, Orbán Viktornak a szándéka szerint való volt-e Schmitt támadó magatartása? Vagy életre kelt a marionettbábu?" Azt írta, a Schmitt körüli "tragikomédia" "meglepetésszerű, megfizethetetlen ajándék" a gyenge ellenzéknek; az államfő távozásában szerinte a döntő tényező a civil társadalom ereje és az értelmiségiek felháborodása lehetett.

A la Stampa olasz polgári újság szerint a magyar államfő "megszégyenítő vereséget" szenvedett. A tudósítás szerint az államfő annak a hatalmi rendszernek lett a "gyenge láncszeme", amelynek szálai Orbán Viktor kezében összpontosulnak. A lap megállapította: Schmitt Pálnak igazi sportemberhez méltóan egy adott pillanatban be kellett ismernie vereségét.

A liberális olasz la Repubblica úgy vélte: Schmitt Pál lemondása a "magyar nacionálkonzervatív" hatalom és az autokrata Orbán Viktor számára jelent presztízsveszteséget. Orbán számára azért jelent a lap szerint "megszégyenítő vereséget" az államfő leköszönése, mert a végsőkig óvta és védelmezte Schmitt Pált, miközben a miniszterelnök éppen azon fáradozik, hogy tető alá hozza a nehéz tárgyalásokat az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió úgy fogalmazott: a Schmitt Pál lemondásához vezető ellentétek Magyarország számára rendkívül kényes pillanatban robbantak ki, hiszen ez Kelet-Európa legeladósodottabb országa, amely eközben megoldani igyekszik elhúzódó vitáját az Európai Unióval.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!