Külföld

2012.04.04. 09:33

Egyre több külföldi él Németországban

Az Európai Unión belüli korlátlan mozgásszabadság és a Dél-Európát sújtó gazdasági válság fokozta a külföldiek betelepülését Németországba - 15 éve nem volt ilyen erőteljes a bevándorlás.

MTI/dpa/EFE

Tavaly év végén 6,93 millió külföldi állampolgár élt tartósan Németországban - közölte szerdán a wiesbadeni statisztikai hivatal. Ez a szám 2,6 százalékkal, azaz csaknem 180 ezerrel haladta meg a 2010-es adatot.

A legtöbb bevándorló az Európai Unió tagállamaiból érkezett

Különösen azokból az országokból jöttek sokan, amelyeknek polgárai tavaly május óta szabadon vállalhatnak munkát Németországban. Az összes letelepedett külföldinek 12,9 százalékát teszik ki a 2004 óta csatlakozott EU-tagállamok polgárai, elsősorban lengyelek, románok, bolgárok és magyarok. Számuk meghaladja a 79 ezret.

Tavaly növekedett a Földközi-tenger északi partvidékén fekvő, euróválság sújtotta országokból érkezettek száma is, főként Görögországból települtek át sokan. A német földön letelepedett görögök száma 6999-cel, a spanyoloké 4792-vel, az olaszoké pedig 2613-mal növekedett 2011-ben. Kevés bevándorlót jegyeztek föl nem uniós államokból, a Németországban élő törökök száma pedig csökkent tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!