Külföld

2012.04.25. 22:01

Egy és hároméves gyerekeket adtak össze Indiában

Érvénytelenítettek egy 1 és egy 3 éves gyerek között kötött frigyet Indiában.

MTI/AFP

A feleség kérésére az indiai hatóságok érvénytelenítettek szerdán egy házasságot, amelyet 17 évvel ezelőtt egy egy- és egy hároméves gyerek a családok döntése alapján kötöttek meg.

A gyermekek közötti kényszerházasság törvénytelen a szubkontinensen, ám ez az eset ismét reflektorfénybe állította a társadalmi problémát, amely a vidéki Indiában minden tilalom dacára továbbra is él, mivel a családok ebben remélik megtalálni az anyagi biztonságot a hozomány segítségével.

Laksmí Szargarát úgy adták össze a nyugati Radzsasztán államban vőlegényével, hogy nem is tudott róla. A most 18 éves fiatal nő mindössze egyéves volt, kérője, Rakes három. Ezt a házasságot érvénytelenítette szerdán egy dzsodhpúri bíróság. Laksmí fordult a egy helyi szociális munkáshoz, miután hiába kért segítséget szüleitől. Mint mondta, megkönnyebbült az ítélet hallatán, és ezt elfogadta már a családja is.

A szociális munkás a Sarati Alapítvány elnevezésű gyermekjogi szervezetnek dolgozik. Miután megismerkedett Laksmí helyzetével, felkereste a húszéves "férjet" és mindkettejük családját, hogy közbenjárjon náluk az igazságtalanul kikényszerített sors ellen.

"A szülők néhány nappal korábban közölték Laksmíval, hogy itt az ideje, hogy a férjével éljen. Elkeseredett, sosem szerette a fiút, és sosem mondta a szüleinek, hogy elfogadja a helyette hozott döntésüket, ezért a házasság érvényteleníttetése mellett döntött" - mondta a szervezet munkatársa, Kriti Bhartí.

"Tudomásom szerint ez az első eset, hogy egy gyermekkorban kötött kényszerházasságot a házasfelek kívánságára érvénytelenítenek, de remélem, hogy lesz még több ilyen" - tette hozzá.

A kulturális gyökerek azonban mélyek: vasárnap Radzsasztánban egy faluban a helyiek egy tucat kormányhivatalnokot támadtak meg, amikor azok meg akartak szakítani egy szertartást, amelynek során negyven gyermekpárt adtak össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!