Külföld

2012.03.28. 11:22

The Economist: ''Schmitt a legtöbb országban már lemondó nyilatkozatát írná''

A brit és a német sajtó foglalkozott Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság kedden nyilvánosságra hozott összefoglalójával; lengyel, német és brüsszeli lapok további magyar politikai témákról írtak.

MTI

Schmitt Pál a legtöbb országban már lemondó nyilatkozatát írná, vagy "legalábbis keresne egyet, hogy lemásolhassa" - áll a The Economist közép-kelet-európai blogrovatában (Eastern Approaches), amelynek írása tartalmaz egy linket is egy lemondólevél-mintákat kínáló honlaphoz. A brit gazdasági-politikai hetilap blogbejegyzése szerint azonban "Magyarországon ez nem így működik". A köztársasági elnök doktori disszertációjának ügyében hozott döntés bírálói szerint a Semmelweis Egyetem, "e valaha megbecsült nemzetközi intézmény egy egér bátorságát mutatta fel ... és Schmitt (Pál) imázsának megőrzése érdekében saját hírnevén is foltot ejt". Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal a választási győzelem után megígérte, hogy Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország, ám úgy tűnik, hogy ez az államfőre nem vonatkozik - áll a The Economist írásában.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap "+Schmitt dolgozata másolat+" címmel számolt be a vizsgálatról. Reinhard Olt tudósításában megjegyezte, hogy a Fidesz a vizsgálattal lezártnak tekinti az ügyet. Hozzátette: a vizsgálata azzal a megállapítással bővítette a HVG év elején megjelent vonatkozó írásában foglaltakat, hogy a dolgozat egy része megegyezik egy német szakértő egy szövegével.

A Handelsblatt című üzleti lap "Magyarország elnöke lopott a doktori dolgozatához" címmel számolt be a vizsgálat eredményéről egy három mondatból álló tömör beszámolóban. Az Financial Times Deutschland ugyancsak rövid beszámolóban tért ki az esetre "Magyarország elnöke doktori értekezést másolt" címmel. A lap megjegyezte, hogy a jelentésben nem szerepel a plágium kifejezés, és "közvetlen tanács" sincs benne arra nézve, hogy van-e valami tennivaló az államfő doktori címével.

A Spiegel Online "Plágiumaffér - Magyarország elnöke doktori értekezést másolt le" címmel részletesen beszámolt a vizsgálatról, és az ügyet a Németországban az utóbbi időszakban kirobban plágiumbotrányokkal hozta összefüggésbe; "Guttenbergezni magyarul" - kezdte beszámolóját a lap, utalva a tavaly plágiumvád miatt lemondásra kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszterre. 

A FAZ A Mindszenty-akta lezárása címmel beszámolt Mindszenty József rehabilitálásáról. Reinhard Olt megjegyezte: a magyar igazságszolgáltatás teljes körűen rehabilitálta az "egykori bíborost". Hozzátette, hogy a törvényhozás már 1990-ben rehabilitálta Mindszentyt, a Legfőbb Ügyészség azonban csak most zárta le az 1989-ben kezdett ügyet.

A Handelsblatt az internetes kiadásában Magyarok ezrei aggódnak a lakásukért címmel közölt riportot a magyarországi ingatlanpiaci helyzetről, megjegyezve, hogy a piac "összeroskadt, miután 2010-ben betiltották a devizaalapú lakáshitelezést".

A Polityka című lengyel hetilap szerdai számában hangsúlyozta, hogy a szuverenitás az ország belső rendszerének független kialakítását jelenti, amelynek függvényében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság és az Európa Tanács, azaz két "nemzetközi szervezet megkérdőjelezte az új magyar alkotmány és jogszabályok normatíváit..., azaz egy független ország alkotmányos jogrendszerét" és az Országgyűlés döntéseit.

A Velencei Bizottság Magyarországról nemrégiben nyilvánosságra hozott véleményét kommentálta a European Voice című brüsszeli hetilap honlapján megjelent írásban Lydia Gall, a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet Kelet-Európával foglalkozó kutatója. A szerző szerint az Európa Tanács tanácsadó testületeként működő bizottság elemzése azt bizonyítja, hogy az Európai Uniónak az eddiginél határozottabb akcióba kell lépnie. Gall véleménye szerint "a romló magyarországi helyzet komoly próbája annak, hogy Európa - és különösen az Európai Unió - mekkora súlyt helyez az emberi jogi értékekre és a jogállamiságra a térségben".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!