Külföld

2012.03.08. 14:49

Rejtélyes kór terjed Alaszkában

Rejtélyes kór terjedésének a lehetőségére utal az az alaszkai partoknál talált beteg fóka, amely ugyanolyan tüneteket mutatott, mint az állam északi részén tavaly felfedezett beteg gyűrűsfókák és csendes-óceáni rozmárok.

MTI/AP

A halászok a múlt héten vették észre a foltokban kopasz és kábult állatot, amely olyan rossz állapotban volt, hogy végül el kellett altatni. A példány valószínűleg a gyűrűsfókák közé tartozott, és ugyanazokat a tüneteket mutatta, mint amelyeket az északi- és északnyugat-alaszkai partoknál - a Beaufort- és a Csukcs-tengerben - felfedezett fókáknál is észleltek. Az állatok közül hatvan már elpusztult, amikor megtalálták őket, hetvenöt pedig beteg volt.

Az amerikai Országos Tengeri Halászati Szolgálat (NMFS) közleménye szerint a két területet több ezer kilométernyi tengervíz választja el egymástól.

Tavaly Kanada és Oroszország partjainál is találtak elpusztult példányokat.

A beteg állatok uszonyát és szájuk belső részét sebek borítják. Némely példánynál foltokban jelentkező kopaszodást, valamint az orruk és a szemük környékén kialakult bőrirritációt is észleltek. A betegségtől sújtott állatok fásult állapotban vannak, és elviselik az emberi közelséget. A boncolás során a szakemberek folyadékot találtak az állatok tüdejében. Az elpusztult gyűrűsfókák máját fehér pettyek fedték, agyukban abnormális elváltozást tapasztaltak.

Hatósági közlés szerint a tüneteket valószínűleg nem sugárzás okozza, amelynek lehetősége a fukusimai atomerőműnél történt katasztrófa idejét és kiterjedését tekintve merült fel. A kutatók immunrendszeri betegségeket, korokozó gombákat, emberi eredetű, illetve biomérgeket, a tengeri jég változásával összefüggő szennyeződéseket vizsgálnak a betegség lehetséges kiváltó okaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!