Külföld

2012.03.09. 13:53

Fukusimai atomkatasztrófa: Japán szánalmasan felkészületlen volt

Kan Naoto volt miniszterelnök szerint alapvető hiba volt egy cunamiveszélyes helyen, a tengerparthoz ennyire közel építeni egy atomerőművet.

MTI/AP

Az AP amerikai hírügynökségnek adott exkluzív interjúban a volt miniszterelnök elismerte, hogy a hatóságok komoly hibákat követtek el a március 11-i cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű miatt kialakult válsághelyzet kezelésében. Elégtelen volt például a kommunikáció, illetve a koordináció az atomenergetikai szabályozó szervek, a létesítmény üzemeltetői valamint a kormány között.

"Március 11-e előtt teljesen felkészületlenek voltunk. Nemcsak technológiai szinten, hanem az egész rendszer és a szervezettség nem volt megfelelő" - mutatott rá Kan, aki főként a megbízható információk hiányát okolta a tájékoztatás lassúságáért, s hangsúlyozta, hogy a kormány semmit nem titkolt el a lakosság elől. Ugyanakkor egy független kutatócsoport múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint a válság legrosszabb napjaiban a vezetés mindent megtett azért, hogy kisebbnek tüntesse fel a bajt a közvélemény előtt.

Cunamiveszélyes helyre atomerőművet építeni?

A katasztrófához vezető legfontosabb problémák között Kan a fukusimai létesítmény elhelyezkedését emelte ki. Az atomerőművet 10 méterrel építették a tengerszint fölé egy olyan partszakaszon, amelyet az elmúlt 120 évben három - a tavalyinál kisebb - cunami is sújtott. "Ha belegondoltak volna, akkor nem építik direkt egy ilyen alacsony helyre az erőművet. Az építők egyik alapfeltevése az volt, hogy nem kell nagyobb cunamira számítani, és itt kezdődött a probléma" - mondta a hivatalából tavaly augusztusban leváltott volt kormányfő. "Meg kellett volna tenni a szükséges biztonsági intézkedéseket, de ez nem történt meg. Ez hatalmas hiba volt, és be kell vallanom, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta" - tette hozzá.

A fukusimai atomerőmű környékéről 100 ezer embert kellett kitelepíteni a megemelkedett radioaktív sugárzás miatt, s félő volt, hogy a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a vízig és a halakig minden sugárszennyezetté vált. Az új kormány decemberben kijelentette, hogy az atomerőmű helyzete stabilizálódott, de még további negyven évbe telik majd, amíg újra teljesen biztonságos lesz a létesítmény.

A volt kormányfő számára a fukusimai atomerőmű katasztrófája azt is világossá tette, hogy Japánnak jelentősen csökkentenie kell az atomenergia-függőségét, s az újrahasznosítható energiaforrások felé kellene fordulnia - derült ki az interjúból. Tavaly március előtt Japán áramellátásának 30 százalékát nyerte atomenergiából. Kan szerint a nukleáris energiának nincs jövője: egyrészt problematikus, ha egy baleset ekkora kárt tud okozni, másrészt a nukleáris hulladék kérdése továbbra sem tisztázott. "Nem nevezném magam atomellenesnek, de egy olyan társadalmat szeretnék létrehozni, amely nem függ az atomenergiától, amely megél atomenergia nélkül. Japán példát mutathatna ebben" - hangsúlyozta Kan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!