Külföld

2012.03.08. 11:18

Concorde: 12 évvel a katasztrófa után kezdődik a per

Tizenkét évvel a 113 halálos áldozatot követelő Concorde katasztrófája után csütörtökön megkezdődik a Párizs közeli Versailles-ban az Air France légitársaság egykori szuperszonikus gépe tragédiájának fellebbviteli pere.

MTI

A bíróság 2010 novemberében elsőfokon a Continental Airlines amerikai légitársaság felelősségét állapította meg.

A vádlottak padján hatan, a Continental, annak két egykori alkalmazottja, a Concorde projektjének két egykori irányítója, valamint a francia polgári légiközlekedési igazgatóság egyik volt vezetője foglal majd helyet. A három utóbbi személyt azzal vádolták meg, hogy a katasztrófa előtt alábecsülték a Concorde korábbi incidenseinek jelentőségét.

A francia légitársaság egyik Concorde típusú utasszállító gépe 2000. július 25-én zuhant le. A katasztrófa nem sokkal azután érte a New Yorkba tartó járatot, hogy elindult a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről. A gép, amelynek baloldali hajtóműve a felszálláskor kigyulladt, egy szállodára zuhant Párizs Gonesse nevű elővárosában. A tragédiában mind a száz utas, a kilenc tagú francia személyzet és a szállodaépületben tartózkodott négy személy életét vesztette.

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a katasztrófát az okozta, hogy felszálláskor a Concorde ráfutott egy fémdarabra, amely a Continental Airlines amerikai légitársaság előtte felszálló egyik gépéről esett le; a hulladék szétvágta a szuperszonikus repülő kerekét, amelynek szétrepülő darabjai megsértették az üzemanyagtartályt, s az így berobbant kerozin okozta a gép pusztulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!