Külföld

2012.03.20. 12:19

Amerikai, francia és osztrák lapok írnak a Velencei Bizottság állásfoglalásáról

A Velencei Bizottság igazságügyi reformról szóló jelentéséről közölt tudósítást a Wall Street Journal (WSJ), a Le Figaro és a Die Presse. A WSJ blogja a Nemzeti Emlékezet Bizottságára vonatkozó javaslattal, a Washington Post a budapesti amerikai nagykövetség munkájával is foglalkozott.

MTI

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása a Velencei Bizottság hétfőn közzétett állásfoglalását ismertető beszámolójában kitért az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított eljárásokra is, és ennek keretében utalt arra, hogy a bírói tevékenység felső korhatárát illetően Magyarország a jelek szerint "vonakodik bármilyen lépést is megtenni". A budapesti kormány - írta a WSJ - azt közölte, hogy az erről szóló törvényt nem változtatja meg, és az ügyet nyugdíjkérdésként kezeli. Ez a korhatári kérdés akadályt jelent a Magyarország által kezdeményezett pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások megkezdése előtt - írta az amerikai lap.

Újabb európai elutasítás Orbán Magyarországának címmel számolt be a Le Figaro a Velencei Bizottság álláspontjáról. A konzervatív francia lap szerint a szervezet "elítélte a miniszterelnök reformjait, amelyek veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét". A lap brüsszeli tudósítója, Jean-Jacques Mevel szerint "a valaha megfogalmazott egyik legszigorúbb vélemény" rávilágít "a magyar törvény és az Európában bevett gyakorlat közti szakadékra" valamint "tovább mélyíti a távolságot Orbán Viktor hangzatos beszédeinek értelmezése és az európai partnerek erősödő bírálata között", amelynek kockázata az álláspontok megmerevedésében rejlik. "Nyolc évvel Magyarország uniós csatlakozása után Orbán Viktor ugyanolyan bírálatban részesül, mint Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszországa" - vélte a lap.

Forrósodik a helyzet Magyarország számára - írta tudósításában a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. Felidézte, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke a múlt héten egy interjúban azt mondta, az EU "néhány centiméterre áll" attól, hogy bekapcsolja az eljárásba az Európai Bíróságot. Az Európa Tanács szakértői jelentése "vélhetőleg nem hallgattatja el a szkeptikus brüsszeli hangokat. Éppen ellenkezőleg: a Velencei Bizottság éles kritikát gyakorol az igazságügyi reform felett" - fogalmazott a Die Presse.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállításáról szóló törvényjavaslatról közölt cikket a The Wall Street Journal Emerging Europe nevű blogja. A bejegyzés szerint a kormánypárt egy olyan közintézmény felállítását indítványozta, amely feltárná Magyarország kommunista múltját és annak felelőseit. Az írás részletesen ismerteti a parlamenti vitát.

"Úgy halljuk, hogy a nagykövetség azóta teljesen felgyógyult" - írta The Washington Postban nyomtatásban megjelenő, állandó pletykarovatába szánt, a lap internetes kiadásában is ismertetett írásában Al Kamen. A szerző ezzel arra utalt, hogy a budapesti amerikai képviselet szóvivője "barátinak és produktívnak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnök és Eleni Tsakopulos-Kounalakis amerikai nagykövet októberi megbeszélését, amelyen a diplomata kifejezte kormányának hivatalos tiltakozását. Kamen szerint nagykövetség "klientitiszben" szenvedett: "ez egy elterjedt betegség, amelynek során az idegenbe küldött diplomaták hajlamosak arra, hogy együtt érezzenek a fogadó külföldi kormánnyal. Szélsőséges esetben a diplomaták még azt is kezdik elhinni, hogy az országok vezetői igazat mondanak" - fogalmazott a szerző. "Nincs többé Jókislány Asszony. Igazából az terjedt el, hogy a magyarok arra panaszkodnak: (a nagykövet) túl kemény velük szemben" - írta Al Kamen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!