Külföld

2012.02.23. 18:14

Sarkozy: gyilkosság a két újságíró szíriai halála

Gyilkosságnak minősítette két nyugati újságíró szerdai szíriai halálát Nicolas Sarkozy francia elnök.

MTI

Sarkozy csütörtökön úgy vélekedett, hogy mindazoknak, akik ezt elkövették, számot kell adniuk tettükről. "A globalizációnak hála ma már nem lehet csendben gyilkolni" - mondta a francia államfő. S hozzátette: "láttam a képeket... Szándékosan lőtték ezt a helyet, mert ott voltak az újságírók".

Szerdán a közép-szíriai Homsz városában egy francia és egy amerikai újságíró vesztette életét egy rakétagránát robbanásában. A halálos áldozatokon kívül további legalább három külföldi újságíró megsebesült. Közülük az egyik, a szintén francia Edith Bouvier csütörtökön egy videoüzenetben azt kérte, hogy a lehető legrövidebb idő alatt evakuálják Libanonba, mert gyors műtétre van szüksége.

Bouvier - a Le Figaro című francia lap riportere - egy ágyon fekve nyilatkozott, elmondva: ő is szerdán sérült meg, eltört a lába. S bár az ottani orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek, de műtétre a helyszínen nincs lehetőség: ezért a lehető leggyorsabban tűzszünetre lenne szükség, s arra, hogy ezen idő alatt őt Libanonba vigyék.

Alain Juppé francia külügyminiszter csütörtökön Londonban - ahol a nemzetközi Szomália-konferencián vett részt - bejelentette, hogy felkérte a szír vezetést a sérült újságíró evakuálásának megszervezésére. Egyben leszögezte: határozottan tiltakozik a Homszban lévő újságírók helyzete miatt. "Ami Szíriában történik, az napról napra felháborítóbb, szégyenletesebb és botrányosabb" - mondta.

A szír tájékoztatási miniszter szerint a homszi kormányzót megbízták, hogy próbálja evakuálni a szerdán megsérült újságírókat, illetve elszállíttatni a meghalt újságírók holttesteit. "Azonban egyelőre ez csak egy bejelentés, nincs konkrét lépés, s ezért ismétlem meg Damaszkusznak címzett felszólításomat" - mondta Juppé. Közben a brit külügyminisztérium szóvivője bejelentette: úgy tudják, egy másik megsérült újságíró, a brit fotós, Paul Conroy már éppen távozóban van Homsz városából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!