Külföld

2012.02.22. 09:00

Merényletkísérlet az abház elnök ellen, két testőr meghalt

Merényletet kíséreltek meg szerda reggel Abházia elnöke, Alekszandr Ankvab ellen: a politikusnak nem esett baja, viszont két testőre életét vesztette - jelentette az orosz média, abház belügyi forrásokra hivatkozva.

MTI/ITAR-TASZSZ/AFP

Az elnök Szuhumiba tartott, a munkahelyére, amikor megtámadták az őt szállító gépkocsikonvojt a fővárostól északra fekvő Gudauta közelében. A támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet, és aknavetőkből is lőtték az autóoszlopot, előzőleg pedig több pokolgépet robbantottak fel az út mentén. Egy gépkocsi teljesen kiégett, a halálos áldozatokon túl, további három testőr is megsebesült.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a merénylők a közeli hegyekbe menekültek, a hatóságok hajtóvadászatot indítottak ellenük, a hajszába harci helikoptereket is bevontak.

Egyik közvetlen munkatársának közlése szerint Ankvab ellen ez volt a hatodik merényletkísérlet politikai pályafutása alatt. Két évvel ezelőtt, 2010. szeptember 23-án is elkövettek egy fegyveres támadást az akkor alelnök Ankvab ellen. Akkor Gudautában lévő házát érte aknatámadás, a lövedékek repeszei megsebesítették, de állapota nem volt életveszélyes.

Helyi megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a mostani támadás célja destabilizálni a helyzetet a köztársaságban, ahol március 10-re parlamenti választásokat tűztek ki.

A jelöltállítás február 9-én zárult. A központi választási bizottság összesítése szerint 11 jelöltet a hatalmon lévő Egységes Abházia párt állít, ugyanennyit az Abházia Nemzeti Egységének Fóruma elnevezésű ellenzéki párt, míg a Kommunista Párt hét és az Abházia Gazdasági Fejlődése nevű formáció hat emberét indítja. A 35 képviselői helyért összesen 156-an szállnak versenybe.

Abházia véres harcok után az 1990-es évek elején szakadt el Grúziától. Tbiliszi 2008-ban háborúban próbálta meg visszaszerezni másik szakadár területét, Dél-Oszétiát, és hadmozdulatokat tett Abházia irányában is. Moszkva - amely addigra egyértelmű katonai, politikai és gazdasági befolyásra tett szert a két területen - a védelmükre kelt, megsemmisítő vereséget mért a grúz hadseregre, majd elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Az orosz példát mindazonáltal csak Nicaragua, Venezuela és Nauru követte.

Abházia előző elnöke, Szergej Bagaps tavaly májusban súlyos betegen egy moszkvai kórházban hunyt el. Az augusztusi elnökválasztást Alekszandr Ankvab korábbi kormányfő, majd alelnök nyerte. A NATO és az EU nem ismerte el az elnökválasztás eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!