Külföld

2012.02.11. 08:25

Kadhafi fia visszatér Líbiába, ahol terjed a lázadás

Dubai - Vissza akar térni Líbiába Szaadi Kadhafi, a megbuktatott volt líbiai vezető, Moammer Kadhafi egyik fia.

MTI

Az al-Arabíja tv-csatorna által pénteken sugárzott interjújában a Kadhafi-fiú - aki Nigerbe menekült apja bukásakor - azt állította, hogy Líbiában a lakosság 70 százaléka nem elégedett a jelenlegi helyzettel. Mint mondta, már most is tapasztalható a lázadás, ami napról napra terjed, s az egész országot elborítja majd. "A líbiai népet bűnbandák kormányozzák" - hangoztatta, hozzátéve: eljön majd a nap, amikor a líbiaiak képesek lesznek végezni ezekkel a bandákkal. Mindenesetre közölte: ha hazatér, megpróbálja majd megakadályozni a megtorlásokat és a bosszút.


   
A 38 éves Szaadi Kadhafi tavaly augusztusban menekült Nigerbe, amely "humanitárius okokra" hivatkozva menedéket adott neki. Az új líbiai vezetés azt állítja, hogy a Kadhafi-fiú korábban, az ország labdarúgó szövetségét vezetve erőszakkal, illetve megfélemlítéssel szerzett meg különböző javakat, s ezért Interpol-körözést adott ki ellene. Niger viszont nem hajlandó kiadni.
   
Szaadi Kadhafi korábban focista volt: 2003-ban az olaszországi Perugia labdarúgója lett, de nem sokat járt a klub pályáján. Még abban az évben nyolc hónapra felfüggesztették, mert anabolikus szteroidot találtak a szervezetében. 2004-ben felhagyott a futballkarrierrel. Egy időben a hadsereg egyik elitegységét vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!