Külföld

2012.02.20. 07:09

Felgyújtotta magát, ezzel tiltakozott

Felgyújtotta magát egy fiatal tibeti buddhista szerzetes, tiltakozásul a himalájai terület feletti kínai uralom ellen, s több mint ezer ember próbálta megakadályozni, hogy a rendőrség elvigye az önégető holttestét - közölte hétfőn egy tengerentúli jogvédő szervezet.

MTI

Az International Campaign for Tibet (ICT) - amely Indiában élő tibeti szerzetesektől szerezte be értesüléseit - tudatta, hogy a tizennyolc éves szerzetes vasárnap az Aba megyében fekvő kolostora mellett lobbantotta lángra magát. A korábbi önégetések nagy része is ebben a térségben történt.

A szerzetes halálát követően a kínai rendőrség követelte az önégető holttestének kiadását, de a kolostor szerzetesei ezt megtagadták. A szentélynél több mint ezer helyi lakos gyűlt össze, s "állt őrséget" egész éjszaka a holttest mellett.

A londoni székhelyű Free Tibet nevű szervezet adatai szerint az elmúlt egy évben már több mint húsz buddhista szerzetes, apáca és más tibeti gyújtotta fel magát, nagyrészt Szecsuan tartomány hagyományosan tibetiek lakta övezeteiben. A legtöbb tiltakozó Tibet szabadságát és a dalai láma hazatérését követelte. A tibeti buddhisták szellemi vezetője a kínai uralom elleni 1959-es, elbukott lázadás után Indiába menekült és azóta is száműzetésben él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!