Külföld

2012.02.23. 07:39

A vád: titkos iratok kiszivárogtatása a WikiLeaks-nek

A hivatalos vádemelési eljárás nyitányaként meghallgatást tartanak Bradley Manning ügyében. Az amerikai közlegény ellen az a vád, hogy több százezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks weboldalnak.

MTI

A sajtó számára is nyilvános esemény helyszíne a Washington D.C.-től nem messze fekvő marylandi Fort Meade.

 

 

Döntenek a per előtti indítványokkal kapcsolatos, várhatóan márciusban és áprilisban megtartandó meghallgatások időrendjéről. A hadbírósági per - amelynek időpontját szintén kijelölik - feltételezhetően májusban kezdődik.

Az amerikai hadsereg korábbi közlése szerint Manning közlegényt - aki Irakban hírszerzési elemző volt, jelenleg katonai őrizetben tartják - életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

A 24 éves Manning nevéhez az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatását kötik; egyebek között az ellenség segítésével, hírszerzési információk internetes közlésének törvénytelen előidézésével, védelmi információ kiadásával, valamint számítógép segítségével elkövetett csalással vádolják.

 

 

Az időközben az izlandi parlament néhány tagja által Nobel-békedíjra jelölt katonára rábizonyították, hogy az interneten többször is kapcsolatba lépett Julian Assange WikiLeaks-alapítóval és a guantánamói bázis foglyainak mintegy 700 kihallgatásáról töltött fel anyagot a világhálóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!