Külföld

2012.02.11. 14:55

A Costa Concordia utolsó órái

Róma - Egy hónappal a január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia tragédiája után az olasz és külföldi televíziócsatornák több videó - és mobilfelvételt is nyilvánosságra hoztak az üdülőhajó utolsó óráiról.

MTI

A Canale5 olasz kereskedelmi televízió a parancsnoki fedélzet videókamerájának január 13-án este rögzített filmkockáihoz jutott hozzá.

A livornói kikötőparancsnokság adatai szerint a parti sziklákkal való ütközés 21.45-kor történt. A 22.14-kor készült felvételen Francesco Schettino kapitány, helyettese és a hajó tisztjei közötti beszélgetés hallható. Az ütközés okozta áramszünet sötétségében helyzetjelentések és parancsok követik egymást.    

Az egyik tiszt azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek maguktól felszállni a mentőcsónakokra. Jól van - reagált erre tájszólásban Schettino, aki a tíz perces felvétel szerint folyamatosan telefonon konzultált (valószínűleg a Costa Crociere hajótársasággal). Schettino arról beszélt, hogy a hajó oldalán nyílás keletkezett. Tévesen azt gondolta, hogy csak a hajótest két szektora telt meg vízzel, így "túléljük" - fogalmazott azt magyarázva, hogy megpróbálja minél közelebb vinni a parthoz a Costa Concordiát "legfeljebb megfeneklik". Schettino az evakuálási parancsot 22 óra 42 perckor adta ki.    

A szintén olasz Sky csatorna a brit Channel 4 összeállítását sugározta a hajón dolgozó nagy britanniai táncosok mobilfelvételei alapján.     A hajószerencsétlenség továbbra is egyetlen felelősének tartott Schettino Nápoly közeli otthonában tölti a házi őrizetet.
   
Március 3-án hozzák nyilvánosságra a hajó fekete dobozainak tartalmát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!