Külföld

2012.01.07. 07:05

Látogatói rekorddal zárta 2011-et az auschwitzi múzeum

Látogatói rekordot könyvelhetett el 2011-ben az auschwitzi múzeum: több mint 1,4 millióan érkeztek tavaly az egész világról, hogy megtekintsék az egykori német megsemmisítő tábort a lengyel kisváros mellett.

MTI

A múzeum adatai szerint 2011-ben elsősorban Lengyelországból érkeztek látogatók, de nagy számban képviseltette magát Nagy-Britannia, Olaszország, Izrael, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok.
Különösen örvendetes a fiatalok magas száma a 65 évvel ezelőtt alapított múzeumban - mondta el Pawel Sawicki, az emlékhely szóvivője. Az elmúlt évben a korábbinál 150 ezerrel több, mintegy egymillió fiatal látogatott el Auschwitzba.
"Ezen a helyen omlott össze az európai civilizáció. Auschwitz az egész világon az európai zsidók ellen a második világháborúban elkövetett náci tömegmészárlás jelképe. A fiatalok számára az emlékezés helyének felkeresése nemcsak a történelemre, hanem az emlékezésből táplálkozó felelősségre tanít" - mondta el Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója.
Auschwitz-Birkenau a legnagyobb náci megsemmisítő tábor volt, több mint 1,1 millió embert öltek ott meg, többségük a Németország által megszállt országokból elhurcolt zsidó volt.

Címkék#auschwitz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!