Külföld

2012.01.02. 06:27

Dél-Korea kész tárgyalni északkal

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn országa nevében készségét fejezte ki arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a rivális Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad.

MTI

Ri Mjong Bak a dél-koreai lakossághoz intézett, hétfőn sugárzott tévébeszédében fejtette ki ezzel kapcsolatban álláspontját. A beszéd olyan időszakban hangzott el, amikor a kommunista vezetésű Észak-Koreában új vezér lép hatalomra: az eddigi vezető, Kim Dzsong Il december 17-i halála után legkisebb fia - kijelölt hatalmi örököse - foglalja el az állam és a hadsereg vezető tisztségeit. Észak-Korea újévi üzenetében fogadkozott, hogy megerősíti hadseregét és "mindhalálig" védelmezni fogja Kim Dzsong Unt.

Ri Mjong Bak beszédében reményét fejezte ki, hogy a Korea-félsziget idén fordulóponthoz érkezik. Szerinte azonban a változások és a bizonytalanság közepette új lehetőségnek is kell lennie, ezért nyitva hagyja az ajtót a Korea-közi kapcsolatok javítása előtt.

Ri Mjong Bak mindazonáltal figyelmeztetett, hogy Szöul kemény választ ad minden esetleges észak-koreai provokatív lépésre.

Tavalyelőtt 50 dél-koreai vesztette életét Észak-Korea számlájára írt támadásokban.

Észak-Korea rendszeresen bírálja Ri Mjong Bakot azóta, hogy a konzervatív dél-koreai elnök 2008-ban hivatalba lépett és szakított Észak-Korea feltétel nélküli segélyezésének szöuli politikájával. Ri Mjong Bak a segélyek kérdését szeretné összekötni azzal, hogy érjenek el előrelépést Észak-Korea - katonai célú - atomprogramjának leszerelésében.

Erről korábban hathatalmi tárgyalásokat tartottak a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével, de a megbeszélések zátonyra futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!