Külföld

2011.11.05. 16:25

Szabadon engedtek félezer bebörtönzött tüntetőt

Szíriában kiengedtek a börtönből 553 személyt, akiket a rezsim elleni tüntetések nyomán tartóztattak le - jelentette szombaton a hivatalos állami hírügynökség.

MTI

A Szana beszámolója szerint "az al-Adha ünnep (az áldozati ünnep) alkalmából visszanyerte szabadságát az események során letartóztatott 553 személy, akiknek a kezéhez nem tapad vér".

Az Arab Liga által kidolgozott és a szíriai kormány által elfogadott, a belpolitikai válság rendezését célzó terv értelmében szabadon kell bocsátani a rendszerellenes megmozdulások során őrizetbe vett embereket. Különböző szíriai nem kormányzati szervezetek szerint számuk több ezerre tehető.

A hírügynökség emellett beszámolt arról is, hogy a hatóságok nemrégiben 119 foglyot engedtek el. További részleteket azonban nem közölt, így azt sem tudni, hogy vajon az ő őrizetbe vételük kapcsolatban állt-e az elmúlt hónapok szíriai tüntetéseivel.

A szír vezetés pénteken amnesztiát helyezett kilátásba mindazoknak, akik november 5. és 12. között leadják a rendőrségen engedély nélkül tartott fegyvereiket. "Ezeket a személyeket azonnal szabadlábra helyezik, s amnesztiát kapnak... ha nem követtek el gyilkosságokat" - közölték a hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!