Külföld

2011.11.25. 09:54

A cseh tanítók harmada veri a diákokat

A cseh általános iskolai tanárok nagyjából 30 százaléka kevert már le pofont egy diáknak - ismertette a Mladá fronta Dnes című politikai napilap egy közelmúltban végzett felmérés eredményeit.

MTI

"Igazán meglepett a tanárok őszintesége és nyitottsága" - nyilatkozta a lapnak a felmérést végző Gfk ügynökség vezérigazgatója, Jiri Svoboda. "Valójában bevallották, hogy illegális módszereket alkalmaznak" - tette hozzá.

A napilap szerint a cseh tanítók kétharmada egyetért azzal, hogy bár a fizikai büntetés nem megfelelő módszer, de gyakran mégis a legjobb megoldás. A felmérés azt is vizsgálta, hogy a tanítók vajon a többi szülőnél gyakrabban emelnek-e kezet a saját gyermekeikre.

Az eredmények szerint a lakosság többi részéhez viszonyítva a tanárok 10 százalékkal nagyobb arányban emelnek kezet a gyerekeikre, ám sokan közülük kizárólag alkalomadtán kevernek le egy pofont nekik, és nem rendszeresen verik őket.

A többi szülő esetében azonban magasabb százalékban fordulnak elő olyanok, akik nem csupán kivételes esetekben, hanem rendszeresen elnáspángolják a gyerekeiket. A tanárok és a többi szülő esetében is a televíziónézéstől való eltiltás szerepel a büntetési lista élén: az előbbiek 47 százaléka, míg az utóbbiak 41 százaléka él rendszeresen a gyakorlattal. A televíziómegvonást a szóbeli dorgálás, majd a pofon követi a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!