Külföld

2011.10.06. 17:19

Többezres leépítés a BBC-nél

Költségtakarékossági intézkedései keretében kétezer munkahelyet számol fel a BBC a következő öt évben - jelentette be csütörtökön a brit közszolgálati médiatársaság vezetője.

MTI

Mark Thompson vezérigazgató a BBC televízió londoni központjában tartott állománygyűlésen közölte, hogy a cégvezetés 20 százalékos további költségcsökkentést tervez, tekintettel az előfizetési díj befagyasztására.
   
A jelenleg 23 ezer munkatársat alkalmazó BBC-nél az elmúlt években már végrehajtottak egy ötezer fős leépítést; ehhez jön a csütörtökön bejelentett újabb tömeges létszámcsökkentés.
   
A konzervatív-liberális kormánykoalíció a tavalyi költségvetési felülvizsgálat során a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (50 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a közszolgálati médiatársaságnak az adott időszakban.
   
Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell megoldani.
   
Az 1932-ben alapított World Service jelenleg évente 272 millió fontos működési költségeit teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében a 2013-2014-es pénzügyi év után ez a központi finanszírozás is megszűnik.
   
A BBC nagy-britanniai műsor- és multimédiás szolgáltatásaiban soha nincs reklám, a cég a 24 millió brit háztartás által kötelezően fizetett előfizetési díj évi 3,5 milliárd fontos bevételéből, valamint saját gyártású műsorainak globális értékesítési jövedelméből tartja fenn magát; ez utóbbi évente további 1,5 milliárd fontot tesz ki.
   
A BBC vezérigazgatója által csütörtökön bejelentett takarékossági intézkedések fő elemei közé tartozik a többezres leépítés mellett a sportközvetítési jogokra szánt kiadások 15 százalékos lefaragása. Ennek jegyében a BBC például a jövőben megosztja a Forma-1-es autóversenyek közvetítését a Sky médiacsoport nagy-britanniai tévétársaságával, a BSkyB-vel.
   
A jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció részéről már több komoly bírálat is elhangzott BBC gazdálkodásával kapcsolatban.
   
Jeremy Hunt konzervatív párti kulturális miniszter, akinek illetékességi körébe tartoznak a médiaügyek is, már nem sokkal a koalíció tavalyi választási győzelme után, egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy az előfizetési díjakból élő BBC-nél "rendkívüli mértékű és felháborító pazarlás" folyik.
   
Brit konzervatív körökben állítólag olyan vélemény is felmerült, hogy a 89 éves közszolgálati médiaintézményre nincs is szükség. Tavalyi brit lapértesülések szerint Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja arról győzködte David Cameron miniszterelnököt, hogy a BBC-t fel kell számolni. A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek Hannan "saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét".
   
A BBC gazdálkodását ugyanakkor független elemzők is bírálták.
   
A Policy Exchange nevű közéleti elemző csoport egy korábbi helyzetértékelésében felrótta a BBC-nek, hogy "megszállottan hajszolja" a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve. A Policy Exchange jelentése kiemelte, hogy a BBC például hatalmas összegeket fizet a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is meg tudnák oldani, ha a BBC nem pályázna erre a sporteseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!