Külföld

2011.10.05. 18:07

Merkel: nem tabu az uniós szerződésmódosítás

Angela Merkel német kancellár szerint nem kell tabuként kezelni az Európai Unió szerződéseinek módosítását, különösen akkor, ha az az euróövezet stabilitásának további növelését célozza.

MTI

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján Merkel hangoztatta: Németország készen áll arra, hogy egy ilyen folyamatba bekapcsolódjék.
Nem utalt ugyanakkor arra, hogy országa kezdeményezni szándékozna bármilyen szerződésmódosítást.
Barroso úgy vélte, az újabb módosításnak csak akkor lenne értelme, ha az "több Európát" eredményezne, azaz fokozná az unión belüli integrációt.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón fontosnak mondta, hogy az euróövezeti országok mielőbb valamennyien ratifikálják a pénzügyi stabilitás fokozására létrehozott mechanizmusra vonatkozó megállapodást, mert ez szerinte üzenetet jelent a piacok felé. Brüsszeli mondanivalójának általában is az euró iránti bizalom megerősítése állt a középpontjában.
Kiállt amellett is, hogy az unió szükség esetén hozzon újabb döntéseket a bankok megvédelmezéséről, feltőkésítéséről. Mint mondta, ha közös megállapítást nyer, hogy a pénzintézetek nem rendelkeznek a biztonságoshoz elegendő tőkével, akkor meg kell hozni a megfelelő intézkedéseket. A tőkésítéshez természetesen meg kell teremteni a szükséges feltételrendszert is, mégpedig minél gyorsabban - tette hozzá.
Németország kész arra, hogy szükség esetén tőkével támogassa a bankokat - hangoztatta Merkel.
   
A kancellár leszögezte, hogy Görögországnak a közös pénzt használó EU-tagállamok között kell maradnia, ugyanakkor hangoztatta, hogy Athén ügyében Németország csak akkor hozza meg következő döntését, ha már ismeri a nemzetközi (uniós és nemzetközi valutaalapi) szakértők most készülő újabb jelentését. Reményét fejezte ki, hogy a jelentés a következő állam- és kormányfői EU-találkozóra, azaz október 17-ig elkészül. 
Görögországnak "meg kell adni az esélyt, hogy talpra álljon" - fogalmazott Merkel.
   
Barroso megerősítette, hogy az Európai Bizottság a nemzetközi csúcstárgyalásokon is kiáll a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illeték globális bevezetése mellett. Mint mondta, ebben Németország is támogatja. 

A bizottság az adó uniós bevezetésére a közelmúltban már javaslatot tett. Korántsem biztos azonban, hogy va
lamennyi tagország támogatását sikerül elnyernie hozzá.
   
Találkozott Angela Merkel Jerzy Buzek európai parlamenti elnökkel, valamint az EP frakcióinak vezetőivel is. Az azt követő sajtótájékoztatón csatlakozott azokhoz a véleményekhez, hogy az EU-nak jelenleg története legnagyobb kihívására kell választ adnia. 
Ez csak úgy lehetséges, ha az unión belül még jobban összehangolják a gazdaságpolitikai intézkedéseket - vélte. 

Buzek egyebek között Németország unión belüli vezető szerepét méltatta. Németország "szilárd szikla" a mélyülő európai integrációban és a gazdasági stabilitás tekintetében is - fogalmazott.
Megerősítette egyúttal, hogy az Európai Parlament is kész részt venni mindazon uniós problémák kezelésében, "amelyeket kezelni kell, hogy elkerüljék a jövőbeni gazdasági nehézségeket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!