Külföld

2011.10.18. 07:39

Felgyújtotta magát egy apáca

Felgyújtotta magát egy buddhista apáca Kína délnyugati részén, ahol az utóbbi hónapokban legalább hét szerzetes követett el hasonló cselekedetet - közölte a Free Tibet (Szabad Tibet) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet kedden.

MTI

A 20 éves Tenzin Wangmo az első nő, aki az önégetéshez folyamodott ebben, a jelentős tibeti buddhista lakossággal rendelkező térségben, ahol a közelmúltban újult erővel lángolt fel a tiltakozási hullám.

Mielőtt a Tibet közelében lévő Szecsuán (Sichuan) tartománybeli Aba városban lángra lobbantotta volna magát a fiatal nő azt követelte, hogy Kína biztosítsa a vallásszabadságot a tibeti buddhistáknak, és engedje hazatérni az évtizedek óta indiai száműzetésben élő dalai lámát. Az apáca belehalt sérüléseibe.

A Free Tibet úgy tudja, hogy szerdára ismét tüntetést hívtak össze Szecsuánban. A múlt hét végén tartott tüntetéseken két tibetit sebesítettek meg a rendőrök.

A Tibet környékéről érkező információk arra engednek következtetni, hogy egyre többen hajlandóak életüket adni azért, hogy felhívják a világ figyelmét a tibetiek jogainak folyamatos és brutális megsértéseire - hangsúlyozta közleményében a Free Tibet.

Kína, amely azt állítja, hogy békésen szabadította fel Tibetet 1951-ben, és a helyi lakosság sorsának javításának fáradozik, a 2008-as zavargások után még szorosabb ellenőrzés alá vonta a tibeti autonóm tartományt és a környező, jelentős számú tibeti lakossal rendelkező régiókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!