Külföld

2011.06.07. 15:34

Tokió megduplázta a sugárszennyezés becsült mértékét

A japán kormány megduplázta a sérült fukusimai atomerőmű okozta sugárszennyezés becsült mértékét. A tokiói vezetés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez címzett keddi dokumentumban elismerte, hogy Japán nem volt felkészülve egy ekkora balesetre, a március 11-i földrengést követő szökőár pedig a korábbi becslésnél nagyobb kárt okozott a Fukusima 1. atomerőműben.

MTI

A kormány bejelentette, hogy a fukusimai atomerőmű egyes blokkjában hamarabb megkezdődhetett a leolvadás, mint hitték.
    
A japán Nukleáris Ipari és Biztonsági Ügynökség (NISA) hétfőn közzétett jelentésében rámutatott, hogy a korábbi becsléshez képest kétszer akkora sugárzás került a levegőbe a japán természeti csapás után. Ez a csernobili katasztrófa során felszabadult sugárszennyezés hatodát jelenti a korábban megállapított tizednyihez képest. A jelentés elismerte, hogy a japán nukleáris szabályozó hatóságok nem függetlenül jártak el, valamint ígéretet tett a biztonsági ellenőrzési rendszer javítására.
    
A NISA közlése szerint újfajta módszert alkalmaztak a vizsgálat lefolytatása során, amely a reaktort üzemeltető Tepco vállalat módszeréhez viszonyítva "jobban tükrözi a valóságot". A vészhelyzeti munkacsoport által összeállított jelentést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kell benyújtani.
    
Március 11-én a  Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, majd hatméteres szökőárhullám érte el Japán különböző részeit. A cunamiban több mint tízezer ember veszítette életét, és jelenleg is tizenhét ezer felett van az eltűntként számon tartott személyek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!