Külföld

2011.06.14. 05:33

Megnyúzott tehenek az út mentén, gyerekek a koszban, porban

Dunaújváros-Katmandu - A múlt héten az indiai Zodagától északra jártak Nepálba tartó bicikliseink, Matulai György és Lénárt Ferenc. Nem szeretik a kaját...

Pekarek János

Már túl vannak 119 naposra tervezett útjuk felén kerékpáros honfitársaink - akik azonban a török és iráni sivatag után újabb nehézségekkel kényszerülnek szembenézni: az éhséggel. Arrafelé  ugyanis mindenki vegetariánus: hőseink tehát két hete nem ettek húst, és bár nagy a hőség, a kosz, tisztálkodni is csak ritkán adódik lehetőségük.

"63. nap: Nem mennek el az sms-ek, utólag küldöm. Indorát elhagytuk, Agrától még 60 kilométerre vagyunk. Nagyon meleg van. Az országutak mellett irtózatos nyomornegyedek. Európai szemmel ezt elképzelni sem lehet, elmondani sem, ezt látni kell. Az út szélén fekszenek az emberek, nők, csecsemők a porban, a koszban."

"64. nap: Haladunk észak felé. Ma megvolt a negyedik defektem. A legjobb iparág a gumijavító üzem: egymás hegyén-hátán állnak a műhelyek, úgyhogy elvagyunk pumpa nélkül. Az utak jók, de nagyon sok az üvegdarab, ez nem tesz jót a gumiknak. A városokban állandó a dudaszó, baloldalas a közlekedés, tiszta káosz minden, tele van állatokkal az út, a szélén égetik a tehénszart, mindenhol bűz, füst. Vegetariánus kaja van, az is nagyon fűszeres. Sokat fogytunk."

"65-66. nap: Sajnos, nem tudok sms-t küldeni, így telefonon adom át a kétnapi élményt. Úgy döntöttünk, kikerüljük Agrát. Nem megyünk be a nagyvárosi kavalkádba. Nagyon sok a baleset, az út szélén rengeteg elhagyott autó áll. Állandóan dudálnak, nem elég az a töméntelen állat, még a kocsik között is állandóan koldulnak az emberek. Két hete nem ettünk húst, mindendenki vegetariánus. Úgy döntöttünk, hogy jobban járunk, ha magunknak főzünk  csak hát ez is hústalan, de legalább nem olyan fűszeres. Egyből megyünk Nepál felé."

"67. nap: 90 kilométert haladtunk a 25-ös úton Kareráig. Hosszan hátszelünk volt. Kemény útépítés folyik, és a téglagyárban gyerekekkel dolgoztatnak. Az úton megnyúzott tehenek hevernek, varjak eszik őket. Állandóan éhesek vagyunk. Az éjszakák is nagyon melegek, nehezen tudunk pihenni."

"68. nap: Ma tizenkét óráig letekertünk 90 kilométert. Útszéli konyhán  pihenünk délután négyig. A gyomrunk nem bírja az indiai fűszeres konyhát! Óriási hőség van, nem merünk sátorozni a kígyók, majmok miatt. Rosszak az utak, sok a baleset."

"69. nap: Ma 70 kilométert jöttünk a 25-ös úton. Feri lerobbant, hány, fáj az oldala. Még a whisky sem kell neki! Én jól vagyok, de nagyon meleg van. Bűz és szemét mindenhol. Ma este tudtunk mosni és fürdeni. Munkásszállón alszunk. Kínlódunk, de haladunk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!