Külföld

2011.06.13. 06:22

Földrengések sorozata Új-Zélandon

Kis és közepes erejű földrengések sorozata rázta meg hétfőn Új-Zéland második legnagyobb városát, ahol nem egészen öt hónapja 180-an vesztették életüket egy nagy erejű földrengésben.

MTI

Az amerikai földtani intézet helyi idő szerint déltől (közép-európai idő szerint éjjel két órától) öt olyan földrengést mért Christchurch környékén, amely meghaladta a 4,3-as erősséget. A legerősebb - 6-os erősségű - rengés középpontja a várostól tíz kilométerre délkeletre volt, 9 kilométer mélyen. A rengéssorozat kisebb károkat okozott - egy üres épület összedőlt és a keleti városrészben 10 ezer lakás maradt áram nélkül -, de néhány könnyű sérültet leszámítva áldozatokról nem érkezett jelentés. Elővigyázatosságból átmenetileg lezárták a város repülőterét, és kiürítették a bevásárlóközpontokat.
   
A lakóépületekből, irodákból és iskolákból sokan kiszaladtak ijedtükben az utcára. A városban még elevenen él az öt hónappal korábbi, súlyos károkat okozó földrengés emléke. Február 22-én egy 6,3-as erősségű földmozgás következtében 181-en haltak meg Christchurchben. Ez volt az elmúlt 80 évben a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés Új-Zélandon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!