Külföld

2011.04.08. 09:58

Líbia - Adzsdábija még mindig a felkelők kezén van

Még mindig a líbiai felkelők kezén volt péntek reggel a kelet-líbiai Adzsdábíja városa egy nappal az után, hogy civilek és lázadók ezrével menekültek a településről Moammer Kadhafi katonáinak közelgő támadásának hírére.

MTI

A város nyugati bejáratánál lévő felkelők a környéken történt légicsapásokkal, és a Kadhafi-katonák által kilőtt Grad rakétákkal magyarázták a csütörtöki pánikszerű menekülést a városból. A lázadók azt hitték, hogy a katonák már Adzsdábíja kapuihoz értek, ezért észak felé, Bengázi irányába menekültek.
Péntek reggel a város gyakorlatilag kihalt volt, akárcsak csütörtök este. A városban maradt felkelők szerint a frontvonal még mindig Adzsdábíja és a tőle 80 kilométerre keletre fekvő Brega olajkikötő között van, ahol több mint egy hete ádáz harcok folynak.
Csütörtökön a NATO tévedésből a lázadókra mért egy légicsapást, s négy ember - két felkelő és két orvos - életét oltotta ki.
Kadhafi katonái március közepén foglalták vissza a lázadóktól Adzsdábíja városát, de a felkelők - a nemzetközi koalíció március 19-én kezdődött légi támogatásával - március 25-én ismét ellenőrzésük alá vonták a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!