Külföld

2011.03.15. 09:27

Líbia - A G8-as találkozón nem született megállapodás katonai beavatkozásról

A nagyhatalmak G8-as országcsoportjának párizsi találkozóján nem született megállapodás egy líbiai katonai beavatkozásról - mondta el kedden Alain Juppé, a házigazda Franciaország külügyminisztere, elismerve, hogy nem sikerült meggyőznie a partnereit ebben a kérdésben.

MTI

"Egyelőre nem győztem meg őket" - jelentette ki Juppé a Europe 1 rádiónak az amerikai, orosz, német, brit, olasz, kanadai és japán kollégájával előző este elköltött munkavacsora után.
Juppé elmondta, hogy a kérdésben országa és Nagy-Britannia lépett fel kezdeményezőként, javasolva, hogy létesítsenek repüléstilalmi övezetet Líbia felett, vagy célzott légicsapásokkal gyengítsék meg Moammer Kadhafi líbiai vezető katonai erejét.
"Kadhafi előnyben van" - ismerte el a francia diplomácia vezetője.
Bár nem tett közvetlen említést Bengázinak, a líbiai felkelés központjának sorsáról, a miniszter elismerte, hogy a nemzetközi közösség nem tudja megakadályozni Kadhafi ezredest abban, hogy visszafoglalja az ország második legnagyobb városát.
"Ma ehhez nincsenek meg a katonai eszközeink, minthogy a nemzetközi közösség nem hozta meg a szükséges lépéseket" - fogalmazott.
A világ nyolc vezető gazdasági hatalmát tömörítő G8-as csoport külügyminiszterei ugyanakkor megállapodtak arról, hogy mielőbb felújítják a líbiai válságról kezdett vitákat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy határozat születhessen a líbiai vezetőre gyakorolt nemzetközi nyomás további növeléséről - tette hozzá Alain Juppé, aki nem zárta ki egy tengeri blokád kialakítását.
A miniszterek egyúttal egyetértettek abban is, hogy az arab és az afrikai országokat is bevonják minden, Líbiával kapcsolatos akciójukba.
A G8-ak külügyminisztereinek értekezlete kedden reggel folytatódott, és a tervek szerint kora délután ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!